Kortárs gulyásromantika

2011. december 1., csütörtök 13:30

A napokban új magyar szuvenírmárkát dobtak piacra. A FOLQA Collection a most vasárnapi Wampon debütál a nagyközönség előtt.

Szuvenír és gagyi szinte egy kutya. Rikító matyóhímzések, szárított paprika hűtőmágnes, műanyag Lánchíd hóesésben, I love Budapest feliratú pólók. Bárhova is utazunk, alapjáraton ehhez hasonló, helyspecifikus ajándékkal a zsebben térhetünk haza. Két éve a Boulevardésbrezsnyev Galéria vezetője, Victora Zsolt rukkolt elő egy kortárs szuvenírtervezői pályázattal, de ez az egész megmaradt a kezdeményezés szintjén. A hazai dizájnerek inkább a maguk módján folytatnak gerillaharcot: a napokban végre új magyar szuvenírmárkát dobtak piacra. A FOLQA Collection a most vasárnapi Wampon debütál a nagyközönség előtt.

A FOLQA-t Juhász-Váczi Henriett, a Souvenir Brands Kft. ügyvezetője álmodta meg, Novák Zoltán kreatív tervező öntötte végső formába. A matrjoska babák formáját idéző műgyanta betyárok tradicionális magyar foglalkozásokat idéznek: van itt  Rátermett Csikós, Elmélyült Fazekas, Kitartó Gulyás. A webshopban már kaphatók a figurák, de a Wampon nagy adag kedvezménnyel lehet őket beszerezni. Ha így megy tovább, a kortárs szuvenír-dizájn jó úton halad, hogy a piacot uraló gagyit félresöpörje: a betyárok tematikájához hasonló például Boldizsár Zsuzsa népművészeti ihletésű Hungarikum – porcelán kollekciója, amely tavaly még a Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíját is elnyerte.

Az urbánus vásárfia vonalat erősítik Majoros Zita szitanyomott pólói, a Camou városi képekkel dísztett szoknyái, de Koós Daniella és a Blue Paprika plexifülbevalói is alapnak számít már ebben a műfajban. De ezek kizárólag dizájnshopokban kaphatóak, arra még várni kell, hogy a turista elosztókban is helyet kapjanak.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.