Kottakalózok címmel animációs sorozat készült a zenei jogokról

Balogh Roland

Balogh Roland

2017. november 6., hétfő 11:11, frissítve: hétfő 12:44

Kottakalózok címmel készített tematikus rövid rajzfilmsorozatot egy jogász, zenész és grafikus szakemberekből összeállt csapat. A kezdeményezés célja, hogy a zeneipar iránt érdeklődő fiatalokat megismertesse az őket érintő jogi alapokkal. A Youtube-on megtekinthető ötrészes sorozat egy állatok alkotta zenekar életén keresztül enged bepillantást a szerzői jog mindennapjaiba.

A rajzfilmeket megálmodó Mezei Péter, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese úgy gondolta, a fiatal zenészeknek, dj-knek és elektronikuszene-készítőknek így tudja a legkönnyebben befogadható módon megmutatni az alapokat a demókészítéstől a turnéig. Mint mondja, a lehető legegyszerűbben, mégis pontosan próbálja visszaadni a szerzői jog szerepét a zenei alkotómunkában; sokan ugyanis kész tényként kezelik, hogy „a zene ott van”, bármikor és bárhogyan a miénk lehet. Mezei szerint ha nem is várható el, hogy a rajzfilm hatására mindenki visszatérjen a lemezvásárláshoz, a társadalom alapvető érdeke a tudatos fogyasztók körének bővülése.

Az Igazságügyi Minisztérium által kiírt pályázatra a szegedi InfoCopy diákkör tagjainak a bevonásával készült széria olykor valóban túl egyszerű és túl általános, ám a hat-nyolc perces részekből az alapkérdések, mire érdemes figyelnie a zenésznek, kihámozhatók.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.11.06.

A szerkesztő ajánlja

x
Rendkívüli hír