Közel kétmilliárd forint jut a Helikon Múzeum fejlesztésére

Grund

2012. augusztus 10., péntek 17:28

1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert kiemelt turisztikai beruházásként a keszthelyi Festetics-kastély korszerűsítésére a Helikon Kastélymúzeum Nonprofit Kft.

A támogatásról augusztus 8-ai ülésén döntött a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság, de a fejlesztés kiemelt státuszáról már négy éve határozott a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács, az akkori terveket azonban a kormány módosítások után sem hagyta jóvá, mert egyes elemeit nem tudták uniós forrásból finanszírozni.
Az akkor rendelkezésre álló 1,351 milliárd forintból iszlám múzeum és zeneiskola létrehozását is tervezte a kastélymúzeum vezetése, de felszólításra sem dolgozták át ezeket a terveket. A tavaly nyáron munkába állt új ügyvezető új pályázatot készített.

A nyugat-dunántúli régióban 4,2 milliárd forintos keret állt rendelkezésre a kiemelt projektekre, háromszoros volt az igény, de a kormányzati prioritásként kezelt fertődi és pannonhalmai fejlesztések mellett, a nagyon jó szakmai anyagként értékelt keszthelyi pályázat lett a nyertes.

Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezetője szerint a fejlesztés legjelentősebb eleme az egykori Amazon Szálló turisztikai hasznosítása, a leromlott műemlék épület megmentése. Itt kap majd helyet új állandó tárlatként a Főúri utazások kiállítás és a Veteránautó Látogatóközpont, s mindez az 1880-as és 1930-as évek közötti időszakot mutatja be. A kastély parkjában új látnivalóként lepkeházat is kialakítanak. A kastély épületéből egy eddig kihasználatlan külső épületbe átköltöző titkárság és igazgatói iroda helyén a Festetics család tagjait bemutató kiállítást hoznak létre.

Az 1,82 milliárd forintból, száz százalékos támogatással megvalósuló munkálatok a támogatási szerződés megkötése és a közbeszerzések lebonyolítása után, várhatóan jövő tavasszal kezdődnek. Az egymásra épülő projektelemek befejezését 2014 végére tervezik a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.