Kun Árpád kapta az idei AEGON művészeti díjat

Grund

2014. május 8., csütörtök 09:59, frissítve: csütörtök 10:25

Kun Árpád író nyerte el Boldog Észak című művéért az idei AEGON művészeti díjat.

Az indoklás szerint a 2014-es díjazott mű újabb bizonyíték arra, hogy érdemes és izgalmas kaland kortársat olvasni: vudu istenek, kerekes székben versenyző idős norvégok, sivatagi forróság és a gleccserek hidege, mágia és racionalitás találkozik ebben a kontinenseken átívelő történetben, ahol a főhős, egy fekete bőrű európai önmagát keresi országokon-városokon át, de mindenhol kívülállónak érzi magát mindaddig, amíg meg nem találja a szerelmet.

„Akár afrikai varázsló is lehetnék”

Kun Árpád Boldog Észak című regényében egy afrikai születésű, francia férfi beszéli el életének és vándorlásának történetét. Aimé Billion Beninből, Nyugat-Afrikából indulva Norvégiában talál otthonra és társra. A regény – a magyar szépirodalomtól jellemzően idegen módon – a boldogságot foglalja különleges, vudu mágiával és északi racionalitással átszőtt történetbe. A pályáját költőként kezdő szerző 2006 óta él családjával Norvégiában, a regény egyik helyszínéül szolgáló fjordparti faluban – így testközelből figyelhette a könyv főszereplőjének kalandjait. A regény megjelenése után interjút készítettünk az íróval.

A 2013 szeptemberében a Magvető Kiadónál megjelent mű visszhangjában többször kiemelik az irodalomtörténészek és a kritikusok, hogy szinte hagyományok nélküli a magyar irodalomban az az írói nyelv és szemléletmód, amely Kun Árpád sajátja.

Család-, utaztató, identitás- és fejlődésregényként jellemzik a Boldog Északot. Ugyanilyen szokatlan az az írói gesztus, hogy a boldogságot választja témájának – mutattak rá a közleményben.

Kun Árpád regénye „egyfajta Ember tragédiája: egy olyan üzenet hordozója, amely szerint ami az emberben legértékesebb, az elpusztíthatatlan és a legnehezebb körülmények között is újjászülethetik” – áll Szörényi László zsűrielnök laudációjában.

A regény szerzője, Kun Árpád József Attila-díjas író 2006 óta családjával Norvégiában él egy fjord partján, és a helyi idősek otthonában dolgozik. Nem beszél kilenc nyelven, nem csörgedezik joruba és vietnami vér az ereiben, mint hősének, az önéletrajzi vonatkozásokat mégsem nehéz felfedezni könyvében. Mostanában következő regényén dolgozik, és ahogy egy riportban ígérte: „a főszereplő könnyen összetéveszthető lesz majd velem, a szerzővel”.

A kiemelkedő szépirodalmi teljesítmények elismerésére az AEGON Magyarország Zrt. által 2006-ban alapított díjra idén minden eddiginél több, összesen nyolcvankét kortárs szépirodalmi művet jelöltek a kiadók.

Mégis lehet irodalmi téma a boldogság

Tolsztoj híres sorát olvasva – mely szerint „a boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az” – megérthetjük, miért vált a boldogság nemkívánatossá a történetmesélők számára. Aki boldog, az egyforma, unalmas, nincs mit kezdeni vele. Nem is ihletett meg sokakat a téma, magyar nyelvű példa is alig akad: irodalmunk boldogtalan – volt eddig. Kun Árpád regényével, a Boldog Északkal valami megváltozott. Kritikánk a könyvről itt olvasható.

A szűkített tízes lista (amelyen a nyertes mű mellett Bereményi Géza Vadnai Bébi, Borbély Szilárd Nincstelenek – Már elment a Mesijás?, Csabai László Szindbád Szibériában, Esterházy Péter Egyszerű történet vessző száz oldal – a kardozós változat, Gergely Ágnes Két szimpla a Kedvesben, Krasznahorkai László Megy a világ, Takács Zsuzsa Tiltott nyelv, Tompa Andrea Fejtől s lábtól – Kettő orvos Erdélyben és Tóth Krisztina Akvárium című kötete szerepelt) a hétfős zsűri szavazatai alapján állt össze.

A neves irodalmárokból, irodalomtörténészekből, újságírókból és pedagógusokból álló testület tagjai a nyertes műről egy többórás találkozón hozták meg konszenzusos döntésüket.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.