Lábprotézissel lett popsztár, aki inspirálja a világot

2016. november 25., péntek 16:19, frissítve: szombat 13:20

Ha nagy hatású és befolyásos nőkről van szó, nyilván a politika jut eszünkbe első körben: Angela Merkel német kancellár után most már egy másik európai nagyhatalom vezetői székében is nő ül, mióta Theresa May lett a brit miniszterelnök. Nem csoda, hogy a brit közszolgálati csatornának kedve támadt összegyűjteni 2016 legnagyobb hatású és leginspirálóbb lányait és asszonyait a világ minden tájáról.

Kézenfekvő példa bőven akadna nemcsak a politikusok, de az európai művészek között is: az orosz Ljudmila Ulickaja vagy a Nobel-díjas Herta Müller, Juliette Binoche vagy Sophie Marceau nemcsak a népszerű műveikkel, alakításaikkal tűnnek ki, hanem képesek befolyásolni a közvéleményt is. A BBC viszont egyáltalán nem a kézenfekvő megoldások közül válogatott.

Próbáltak egyediek lenni, így Magyarországon kevéssé ismert nevek sorakoznak a BBC-listán, amelyen egyébként meglepően kevés a művész. 23 hölgy került művész kategóriában a száz közé, a nagy részük ráadásul nem művész – van köztük például muszlim divatblogger, sminkmester, párkapcsolati tanácsadó, egy guatemalai Down-szindrómás divattervező és két modell, Winnie Harlow és Iskra Lawrence: előbbi vállalja vitiligó nevű betegségét, vagyis fehér foltos bőrét, az utóbbi pedig azt, hogy teltebb alakja van az átlagos modellekénél.

Az egyik legérdekesebb figura – úgy általában is – a Londonban élő lett popzenész, Viktoria Modesta. Döbbenetes jelenség, és mindent meg is tesz azért, hogy az legyen: a honlapján egy videó fogadja a nézőt, amelyen egy furcsa formájú cipőbe bújtatott női láb lépdel, de nem a cipő sarkának kopogását halljuk, hanem a vele egyszerre lépegető fém lábprotézis kísértetiesen visszhangzó csoszogását. Az egész egyszerre esztétikus és zavarba ejtő.

A 29 éves Viktoria Modesta lettországi Daugavpilsban született Moskalova néven, 12 éves korában családjával költözött az Egyesült Királyságba. Lettül nem beszél, már oroszul is alig, de néha még hazalátogat, ahol lett énekesként hivatkoznak rá (az oroszok persze inkább orosz hátterű művészként).

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Fogyatékosságát születésekor szerezte orvosi mulasztás következtében, bal lábát sok kezelés után sem tudta rendesen használni. Ezért húszéves korában drámai döntésre szánta el magát, önként amputáltatta sérült lábát térdtől lefelé, hogy könnyebben tudjon mozogni, és ne veszélyeztesse tovább az egészségét. Ezután az alternatív szépség szimbólumává vált.

Gyerekkorától tanult performanszművészetet, zongorázott és énekelt. Első kislemezét 2010-ben adta ki. Igazán ismertté a Prototype című számához készült videó tette, amelyet a brit közszolgálati csatorna, a Channel 4 kampánya számára készítettek. „Felejtsd el, amit a fogyatékosságról gondolsz!” – hirdette a videó: a koreográfiában elképesztő lábprotézisekkel látható Modesta, például egy olyannal, ami világít. A 2012-es nyári paralimpiai játékok záróceremóniáján egy Swarovski-kristályokkal díszítettet viselt, amikor hókirálynőnek öltözve elénekelte a Coldplay egy dalát. A protézist stílusa részévé, az elegancia eszközévé tette.

A videóját több mint hétmillióan látták már, a cannes-i kreatív fesztiválon pedig Ezüstoroszlánt nyert.

Európát nem egyedül képviseli a művészek közt a BBC listáján, felkerült ide még egy francia sikerszerző is. A közgazdász-pszichológus számos bestseller írója. A magyarul is megjelent Jó reggelt, lustaság!-ban a nagyvállalati kultúra visszásságain ironizál. A fölösleges papírmunka, a helyezkedés, a monotonitás és az értelmetlen erőfeszítések világába kalauzolja az olvasót, a javaslata pedig nem más, mint bojkottálni a munkát ott, ahol a kemény munkának se célja, se eredménye. A multik alkalmazottai közül nagyon sokan magukénak érezhették Corinne Maier könyvét, több százezres példányszámban kelt el.

Magyarországon azonban már ismerősebb viszont Paula Hawkins neve, A lány a vonaton alkotójáé. A művészek közé sorolta még a BBC Pratibha Parmar kenyai születésű filmrendezőt, aki elsősorban a nők gondjaival foglalkozik munkáiban. Kicsit meredek választás volt az egykori pornósztár, Sunny Leone, aki bollywoodi filmekben folytatta a karrierjét a felnőttfilmek után.

A BBC az egészségügy, az egyházak, a sport, az újságírás, az üzleti élet, az emberi jogok, a technika világa és a politika területéről is válogatott, utóbbiról csak kevés szereplőt, de azért elfért a listán az orosz külügyminiszter szóvivője és a francia politikus, egykori igazságügy-miniszter Rachida Dati, az első francia muszlim női miniszter, aki egyébként katolikus neveltetést kapott.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.