Lajkó Félix lemeze a világzenei toplista 5. helyén

Grund

2013. december 2., hétfő 18:38

Lajkó Félix Mező című citerás albuma az előkelő ötödik helyen végzett a 2013-ban megjelent világzenei lemezek listáján, a World Music Charts Europe-on (WMCE). A világzenei szakemberek összesen 913 lemezt jelöltek.

Az európai születésű előadók közül Lajkó Félix lett az első a listán, az előtte szereplő művészek afrikai vagy közép-amerikai születésűek. A most közzétett listára végül 149 lemez került fel, Lajkó lemeze az egyetlen magyar.

A World Music Charts Europe zsűrijében 24 európai ország 48 világzenei szakembere szavaz. A Mező előtt legutóbb 1996-ban Sebestyén Márta Kismet című albuma jutott az éves WMCE-lista felső régióiba, és második lett. 1999-ben a Muzsikás együttes Bartók albuma a 18. helyen végzett. A WMCE 2013 Top of the Year lista élén a mali Bassekou Kouyate és Ngoni Ba Jama Ko című lemeze lett az Outhere Records kiadásában, a második az algériai születésű Rachid Taha lett a Zoom című anyaggal (Naive France), a harmadik a belize-i Garifuna Collective Cumbancha lett Ayo című albumával (Stonetree). Lajkó Félix előtt a negyedik a szintén mali Tamikrest lett Chatma című lemezével.

A tízes listára került még a libanoni Jaszmine Hamdan (lemezének címe: Ya Nass), a nigeri Bombino (Nomad), a trinidadi-kanadai Kobo Town (Jumbie in the Jukebox), a kongói Jupiter & Okwess International (Hotel Univers), illetve az indiai-amerikai-brit Debashish Bhattacharya & Friends (Beyond The Ragasphere).

Lajkó Félix első citerás lemeze, a Mező idén áprilisban jelent meg a Fonó gondozásában. Az albumon szólókompozíciók és zenekari számok egyaránt vannak, akad közöttük könnyedebb és egészen komoly darab is. A lemezen szabadkai zenésztársai, vagyis Brasnyó Antal brácsás, Kurina Ferenc bőgős és Kurina Mihály cimbalmos hallható még. Az album augusztusban a WMCE havi toplistájának élére került, ez szintén Sebestyén Mártának sikerült legutóbb, másfél évtizeddel ezelőtt. A Mező szeptemberben szintén a toplista első helyén végzett, majd ezután is dobogós maradt.

Októberben a Fonó Kiadó bekerült a húsz legjobb világzenei kiadó közé, elsősorban a Mező című Lajkó-anyagnak köszönhetően.

Lajkó Félix legközelebb január 2-án lép fel zenekarával, a Művészetek Palotájában újévi koncertet ad.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Molnár László

Egyre csak ömlik az állami támogatás a fociba

A taorendszer megjelenése óta csak a színvonal nem lett jobb. Kirívóan sok jut Felcsútnak.

Pintér Bence

Magyar Nemzet Szalon: Ennek a nemzetnek a lelkében valami megtört

A kivándorlás a transznacionalizmus erősödését és a távozó fiatalok nemzeti identitásának teljes felszámolását okozhatja.

Földi Bence

Kölcsönzött szlogenekkel, program nélkül a Fidesz

A kormánypárt szinte az összes üzenetét máshonnan vette, például Donald Trumptól vagy a toryktól.

Ficsor Benedek

A magyar olajmezőkből nem lesz pénz a hatalmas múzeumokra

Mélyi József művészettörténész a Liget-projektről, a stadionokat benövő gazról és a megfordított folyókról.