Lakáskoncert Fellegivel: ingyenes, lift nincs

Hecker Flórián

2013. december 28., szombat 18:10, frissítve: szombat 22:33

Ahány ház, annyi szokás – tartja a mondás, s tükrözi a gyakorlat. Van, ahol katonás rend és elegancia uralkodik, a látogatóba érkező megilletődötten toporog. Másutt a zakatoló mindennapok nyomai köszönnek vissza odébb rúgott cipők meg leskelődő pormacskák képében, a vendég pedig óhatatlanul is hívatlan. Aztán akad olyan, ahol koncertet adnak. Mint például Fellegi Ádám lakásában.

Harmadik emelet – hallatszik a kaputelefonban a szűkszavú útbaigazítás, amikor bejelentkezem a Zichy Jenő utcában. A 41-es szám alatt található épület Budapest VI. kerületének frekventált, ugyanakkor visszafogott, már-már komor környezetében bújik meg. Ám ha a látványt nem is, az alkotói igényeket teljes mértékben kiszolgálja a melankolikus közeg. Ezt erősíti meg érdeklődésünkre az errefelé tősgyökeres Fellegi Ádám. – Ragaszkodom a Terézvároshoz, mert tartózkodó, nem flancol és kevésbé művies – jelenti ki a hetvenkettedik éve ugyanabban a lakásban élő, illetve annak nappalijában idestova két évtizede fellépő zongoraművész.

A lakáskoncertek ötletét a rendszerváltozás utózöngéi ihlették. 1990-ben az addig pártállami pénzből kistafírozott Országos Filharmónia szólista státuszai – többek között Fellegié is – egyszeriben megszűntek, így egyéb lehetőség nem lévén, a zenész saját otthonába invitálta a nagyérdeműt. – Mesterem, Hernádi Lajos a második világháború kitörésével kényszerült a négy fal közé, a zsidótörvények következtében kizárólag a lakóhelyén volt szabad hangszer elé ülnie – meséli Fellegi Ádám. – Jómagam persze nem gyalázatos szabályozások, sokkal inkább a csillagászati terembérleti összegek okán kötöttem ki odahaza – von párhuzamot a Liszt Ferenc-díjjal kitüntetett művész.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet


A szükségszerű megoldás ellenére Fellegi roppant mód megszerette a lakáskoncertek miliőjét. – Afféle romkocsmahangulat lengi körül az alkalmakat, becsületkasszával, koncertteremnek berendezett hálószobával, egy polgári bérház harmadik emeletén – ismerteti Fellegi Ádám. – A recept bevált, és ugyan lift fenntartására nem telik a közös költségből, a publikum mégis rendszerint megtölti a nézőteret – jegyzi meg büszkén a pianista.

A hallgatóság létszáma folytonosan emelkedik, az első lakáskoncert óta évadonként mintegy háromezer név kerül Fellegi vendégkönyvébe. S bár a zongoraművész értékelése szerint ez az adat örömteli, a fiatalok elmaradását erősen fájlalja. – Az új nemzedékek érdeklődése a kultúra iránt meredeken zuhan. Egyfajta érzéketlenséget tapasztalok a szárba szökkenő generációk részéről, akik túlnyomó részt a pop-rock szcéna hatósugarában tobzódnak – ecseteli. – Az ő megszólításukat tekintem küldetésemnek – fűzi hozzá a hetvenkettedik születésnapját december végén ünneplő művész.

Fotó: Hegedűs Márta / Magyar Nemzet


A Fellegi Ádám-féle lakáskoncertek rendhagyó keretek között zajlanak. Az előadóművész nem csupán néhány zongoradarab erejéig szerepel, hanem bevezető és átkötő kommentárjaival igyekszik felkészíteni a közönséget a rá váró feladatra, vagyis a zene befogadására. – Mások mellett Leonard Bernstein mintáját követve határoztam el magam arra, hogy magyarázattal látom el a játékom – tárja elém a kezdeteket Fellegi. – Elvégre a melódia szimbólumokból épül fel, és súlyos hiba a zömében laikus nézősereget magára hagyni azok megfejtésében – hangsúlyozza a zongoraművész. – Hiába az érzékek stimulálása, értelem híján nem fogalmazódnak meg tiszta eszmék. A gondolatok születését viszont egyedül a szavak segítik elő, így a teljes katarzishoz emóció és tartalom kombinációja szükségeltetik – szögezi le Fellegi.

Dacára a majdnem hatvanéves pályafutásnak, a naphosszat tartó gyakorlások nyűgének, valamint a különcségből fakadó magánynak, Fellegi Ádámot nem foglalkoztatja a világtól való visszavonulás terve. Éppen ellenkezőleg, fellépései egymást érik, muzsikál gyermekeknek, zeneterápiával gyógyít, az év utolsó napjaira is lakáskoncertet szervez. Arra a kérdésemre, hogy egy emberöltőnyi idő távlatából mi hajtja még előre, a következő választ adja: – Amíg az erőm engedi, és igény is mutatkozik, nekem rendelkezésre kell állnom. Máskülönben ki fogja eljátszani helyettem Beethoven szonátáit?

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.