Lázár Ervin tiszteletére avattak szobrot a Ferencvárosban

MTI

2017. október 1., vasárnap 12:35, frissítve: vasárnap 18:00

Lázár Ervin tiszteletére avattak szobrot a Ferencvárosi mesenapon szombaton; a Négyszögletű Kerek Erdő mesélője című, a IX. kerületi Kerekerdő parkban elhelyezett szoborral az író munkássága előtt tisztelegnek.

Lázár Ervin és felesége, Vathy Zsuzsa évtizedekig lakott a IX. kerületben, a park a neves író iránti tisztelet jeléül kapta a Kerekerdő nevet.

A szobor Pintér Attila munkája, akinek alkotótársa Kontur András volt. A mű a közösségi és a családi élet fontosságát jelképezi. A szobor főalakja a mesélő. Nem magát az írót ábrázolja, hanem személyiségét és jellemző karakterjegyeit gyúrja össze a mesélők archetípusává. A mesélő alakja mintegy az általa teremtett világ tetején, egy nagyobb, gömbölyded kőtömbön ül. Körülötte szétszórt ritmusban elhelyezett, különböző méretű kavics formákkal alkot egységet, saját univerzumot. Ezek a központinál kisebb kövek jelképezhetik a köréje gyűlt hallgatóságot. A nézők le is ülhetnek rájuk, vagy akár felmászhatnak a mesélő mellé.

A szobrot Novák Katalin államtitkár és Bácskai János polgármester mellett Lázár Ervin (1936–2006) Kossuth-díjas író lányai, Lázár Fruzsina és Lázár Zsófia avatták fel.

A szerkesztő ajánlja