Leszámolnak a libamájjal

BL

2012. május 30., szerda 12:07

Az Egyesült Államok tagállamai közül elsőként Kalifornia szigorú tilalmat léptet életbe július 1-jétől a tömött liba májára, a határidő közeledtével a séfek elkezdtek raktározni.

Nemcsak a gasztronómiai ínyencségnek számító, liba- vagy kacsamájból készülő finomság előállítása és árusítása lesz tilos, hanem a szárnyasok tollának felhasználása vagy az erőszakkal tömött kacsákból és a libákból készült egyéb termékekkel folytatott kereskedés is.

Kaliforniában már 2004-ben elfogadták az erről szóló tilalmat, a törvényt még Arnold Schwarzenegger írta alá kormányzóként. A termelőknek és az éttermeknek így bőven volt idejük felkészülni többek közt az állatokkal való jobb bánásmódra, a jószágok „etikus tartására”, a tömésről való lemondásra.

A séfek közül van, aki készleteket halmozott fel, noha a zsíros libamájat kínáló éttermek előtt rendszeresen tiltakoznak az állatvédők. Néhány szakács azonban a tilalom pártját fogja, az Oscar-gálák díszvacsorájáról gondoskodó világhírű Wolfgang Puck például már 2007-ben levette az ínyencséget menüjéről, és bejelentette, hogy csak biotartásból származó termékekkel dolgozik, legyen szó akár a tojásról vagy a húsról.

Kaliforniában 2015-től a disznókat és a borjúkat is jobb körülmények között kell tartani, 2013-tól pedig tilos lesz a cápauszonnyal folytatott kereskedés, illetve a cápauszony feldolgozása is.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.