Levelet írtak a művészek a Lex Fekete ellen

2015. november 10., kedd 21:05, frissítve: kedd 22:09

A birtokunkba került levelet a miniszterelnöknek és más döntéshozóknak is elküldték az aláíró művészeti szervezetek. Azt kifogásolják, hogy az NKA átalakítása kapcsán nem történt egyeztetés a szakmával. Mint megírtuk: a kedden benyújtott törvényjavaslat szerint a Magyar Művészeti Akadémia akkora súlyhoz jutna a Nemzeti Kulturális Alap támogatásainak odaítélésében, mint az összes többi szakmai szervezet együttvéve.

Többek között a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése, a Magyar Zenei Tanács, a Magyar Színházi Társaság, a Fiatal Írók szövetsége, a József Attila Kör, a Magyar Írószövetség, a Szépírók Társasága, a Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége is aláírta a november 9-én kelt tiltakozó levelet. A művészeti szervezetek sérelmezik, hogy szakmai egyeztetés nélkül készült a törvényjavaslat, amelyet kedden nyújtott be az Országgyűléshez a kormány. Előadója az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán.

„Alulírott, alkotókat, tudósokat, kulturális szakembereket tömörítő független szakmai szervezeteket aggodalommal töltik el a Nemzeti Kulturális Alap átalakításával kapcsolatos sajtóhírek. A jogszabály-módosítás előkészítését, amely várhatóan az Országgyűlés elé kerül, sajnálatos módon nem előzte meg kellően széles körű szakmai egyeztetés. Így lehetőségünk sem volt véleményezni azokat a változásokat, amelyek nagyban meghatározzák a jövőnket.

A Nemzeti Kulturális Alapnak rendkívül fontos értékteremtő szerepe van mind hazánkban, mind a határainkon kívül élő magyar közösségek életében. Meggyőződésünk, hogy az NKA működésének, a szakmai alapokon nyugvó döntéshozatalnak mindenkor nemzeti kultúránk egészét kell kiegyensúlyozottan megjelenítenie. Úgy látjuk, a Nemzeti Kulturális Alapot, különösen a kuratóriumi delegálási rendszert érintő változások éppen az intézmény eddigi függetlenségét veszélyeztethetik, miközben az nem szorul ilyen jellegű reformokra – írják.

A szervezetek arra kérik a döntéshozókat, ne döntsenek érdemi szakmai egyeztetés nélkül róluk, „akik nap mint nap a magyar kultúra és tudományosság érdekében tevékenykednek”, és adjanak nekik lehetőséget, hogy még a szabályozás megváltoztatása előtt, érdemben reagálhassanak a működésüket napi szinten befolyásoló döntésekre.

A levelet a miniszterelnökön és az emberi erőforrások miniszterén, Balog Zoltánon (egyben az NKA elnöke is) kívül elküldték a kultúráért felelős államtitkárnak, Hoppál Péternek, az Országgyűlés kulturális bizottsága elnökének, a jobbikos Dúró Dórának, valamint Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének, de Trócsányi László igazságügy-miniszternek és L. Simon Lászlónak, a Miniszterelnökség államtitkárának, az NKA alelnökének, Doncsev Andrásnak, valamint a parlamenti pártok frakcióvezetőinek is.

Az aláíró szervezetek

Artus Kortárs Művészeti Egyesület

Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete

Fiatal Fotóművészek Stúdiója

Fiatal Írók Szövetsége

Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület

Független Előadó-művészeti Szövetség

József Attila Kör

Lábán-Rudolf díj kuratórium

Magyar Bábművészek Szövetsége

Magyar Írószövetség

Magyar Műfordítók Egyesülete

Magyar Színházi Társaság

Magyar Szimfonikus Zenekarok Szövetsége

Magyar Zenei Tanács

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

Szépírók Társasága

Színházi Kritikusok Céhe

Történelemtanárok Egyesülete

 

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

x
Rendkívüli hír