Elhunyt az amerikai operadíva

Grund

2012. április 13., péntek 18:15, frissítve: péntek 19:14

Elhunyt 90 éves korában Lili Chookasian amerikai énekes: az alt több mint húsz évig játszott a New York-i Metropolitan Operában, és tanított a Yale Egyetem zeneművészeti karán. A művésznőt Connecticut állambeli otthonában érte a halál még kedden.
Lili Chookasian (1921–2012)

Lili Chookasian 1962 és 1986 között szolgálta a Metropolitan Operát, 290 alkalommal lépett színpadra. A világ legnevesebb karnagyaival, szimfonikus zenekaraival, operaházaival és lemezkiadóival dolgozott együtt. Az énekesnő már Met-béli bemutatkozásakor megnyerte magának a kritikusokat, először a La Gioconda című Ponchielli-darabban, a vak asszony szerepében lépett színpadra, az előadás után kiváló értékelést kapott a Musical America című tekintélyes folyóiratban John Ardointól, aki szép és erős hangja, valamint lenyűgöző zenei intelligenciája miatt méltatta Chookasiant. A művésznő 1986-ban vonult vissza, már 1985-ben csatlakozott a Yale Egyetem zeneművészeti iskolájához. 2002-ben megkapta a rangos intézmény legnagyobb kitüntetését, a Sanford Medalt, 2010-ben professor emerita lett.

Lili Chookasian 1921. augusztus 1-jén született Chicagóban, pályafutását az 1940-es években kezdte szólistaként a rádióban. Nagyobb hírnevet az 1950-es évek végén, az 1960-as évek elején szerzett magának. A Metropolitan Opera már 1960-ban szerződést kínált neki, akkor azonban családi megfontolásokból visszautasította a ház ajánlatát: otthon akart maradni gyerekeivel Chicagóban. A Met 1961 végén újra próbálkozott, Chookasian akkor már igent mondott.Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.