Londonba menekülnek a gazdag franciák

Kovács N. László

2012. május 13., vasárnap 18:47

Az új elnök kijelentette: „Nem kedvelem a gazdagokat.” Az érzés, úgy tűnik, kölcsönös: a vagyonos franciák nagy arányban terveznek Londonba költözni, hogy elkerüljék az egyre növekvő adókat.

Mint ismert, François Hollande, Franciaország frissen megválasztott baloldali elnöke merőben más utat kíván követni, mint elődje, Nicolas Sarkozy. A tervek közt szerepel az 1 millió euró feletti keresetek 75 százalékos megadóztatása, különféle luxusadók bevezetése és a munkások jogainak kibővítése. Ezzel szemben a csatorna másik oldalán épp ellenkező folyamat zajlik: David Cameron konzervatív kormánya nemrég csökkentette a magas keresetűek adóterheit, és az alkalmazottakra vonatkozó szabályozás lazítása is tervbe van véve.

Azt még nem tudni, Hollande szocialista retorikájából mennyi fog megvalósulni, a bankok azonban máris tervezik az exodust – biztos, ami biztos. A The Telegraph információi szerint egyes nagy amerikai bankok párizsi fiókjai már keresik vezetőik új, londoni lakhelyét, egy másik cég adózási osztálya pedig tanácsadást tartott költözni kívánó alkalmazottaiknak. A kitelepülés nem kötelező érvényű, inkább választható – máris számos, fizetését féltő vezető kívánt azonban élni a lehetőséggel – tudta meg a The Telegraph.

Londoni ingatlanügynökségek beszámolói megerősítik a fent említett, névtelen informátorok szavait. A Winkworth nevű közvetítő cég vezetője arról beszélt, múlt hétvége óta annyi francia hívást kapnak, hogy kénytelen volt tolmácsot fogadni, de a rivális Savills is láthatóan megnövekedett francia forgalomról tájékoztatta a lapot. A Knight Frank’s ügynökség egyik londoni irodavezetője úgy fogalmazott, közeleg a harmadik nagy kivándorlási hullám: az elsőt a francia forradalom, a másodikat a szintén szocialista Mitterand megválasztása váltotta ki, a legújabbat pedig Hollande tervei.

(The Telegraph, telegraph.co.uk)

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.