Lukácsi Huba – harminc év színház a cisztereknél

2014. július 26., szombat 08:52

Nevezetes tehetséggondozó műhellyé tette Lukácsi Huba a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium színjátszó körét.

Lukácsi Huba csaknem harminc éve vezeti a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium színjátszó körét, ami az iskola falain kívül is ismert tehetséggondozó műhellyé vált. Diákok nemzedékei járnak vissza az előadásokra, gyakran még évtizedekkel az érettségi után is. Idén év végén Tamási Áron Vitéz lélek című előadását rendezte meg Lukácsi Huba, akit márciusban Bonis Bona Életműdíjjal tüntettek ki.

Ha az ember szenvedélyesen szereti a munkáját, nem hagyja abba csak azért, mert elért egy bizonyos kort – véli Lukácsi Huba. Ő sem állt meg a nyugdíjkorhatárnál, és valószínűleg még a Latinovits Zoltán Diákszínpad harmincéves jubileuma is a rendezői székben éri majd.

Amikor huszonnyolc éve összehívta az első meghallgatást egy ad hoc színjátszó csoport beindítására, nem sejtette, hogy a 2013–2014-es tanév végén már harmadjára kerül majd színre az ő rendezésében Tamási Áron Vitéz lélek című darabja.

A diákszínjátszókör azóta olyan tehetséggondozó intézménnyé nőtte ki magát, amit iskolán kívül is számon tartanak. A Lukácsi-féle diákszínpad egyik védjegye lett, hogy egész estés klasszikusokba is bele mert vágni.

A másik a visszajáró öregdiákok szerepeltetése. Ez egyfajta minőségbiztosítást is jelent és folyamatosságot: a fiatalabb diákok tanulnak az érettségizettektől. Az év végi előadás főszerepét lekettőzték, egyik alakítója az elsősorban műsorvezetőként ismert Takács Bence volt, aki 1999-ben játszotta Balla Pétert.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

– Kell hozzájuk türelem, de ez semmi ahhoz képest, hogy a diákszínjátszókkal egy kis világot teremtünk. A gyerekekben megvan a fogékonyság arra, hogy egy gazdagabb, teljesebb világgal kerüljenek kapcsolatba. Nem azért játszanak itt, mert kötelező, hanem mert ettől boldogok.

A visszajelzések szerint azok is profitáltak a színjátszásból, akik nem előadó-művészi pályára mentek. – Egy tanítványom, aki orvos lett, például azt mondta, hogy a színjátszó körnek köszönheti az empátia képességét; azt, hogy tudja, hogyan lehet megszólítani egy szorongó vagy kétségbeesett embert – meséli.

Lukácsi Huba zenészként is ismert volt. A Magyar Rádió archívuma sok magyar népzenei felvételét őrzi – mostanában gondolkodik rajta, hogy milyen jó lenne belőle kiadni egy lemezre valót –, és énekese volt az amerikai népzenét játszó Spirit együttesnek.

A zenéléssel már azelőtt felhagyott, hogy 1986-ban elkezdte volna a Budai Ciszterci Szent Imre – akkori József Attila – Gimnázium diákszínjátszókörét vezetni. A Vitéz lélek bemutatóján olyan tanítványok is visszatértek előadást nézni és Lukácsi Hubát köszönteni, akinek a harmincéves érettségi találkozójuk lesz jövőre.

– Az igazi szerelem mindig kölcsönös, és én nagyon beleszerettem a tanításba. Ezt bizonyára a gyerekek is megérezték – Lukácsi Huba ezzel magyarázza a népszerűségét. Szűkebb pátriáiban, Újbudán és Szolnokon is díjakkal ismerték el a munkáját, és idén megkapta a tehetséggondozásban kiemelkedő pedagógusoknak járó Bonis Bona Életműdíjat.

Babonából nem árulja el, mi a terve a jövő évre. Még töpreng, egy kortárs darab vagy egy Shakespeare jöhet szóba.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.