Ma nyitja meg kapuit Hamburg új koncertközpontja

Tölgyesi Gábor

Tölgyesi Gábor

2017. január 11., szerda 08:57

A tervezettnél „mindössze” hét évvel később, ma este fél hétkor nyitja meg kapuit a tartományi rangú Hanza-város, Hamburg új hangversenyterme. Az Elbphilharmonie Jacques Herzog és Pierre de Meuron svájci építészpáros tervei alapján épült, a hamburgi kikötőben álló, egykor kávé- és kakaóraktárként működő épület tetejére.

A 110 méter magas, 120 ezer négyzetméteres épület három koncerttermet foglal magában – a nagyterem 2100, a kisterem 500, a stúdióterem 150 férőhelyes, de többek között található benne egy 440 szobás szálloda, számos luxuslakás, üzlet, étterem, parkoló is.

Az új hangversenyközpont a világ tíz legjobb koncerthelyszíne közé szeretne bekerülni, ám a merész ambíciót jelenleg kevéssé értékelik a hamburgiak: a beruházás költsége ugyanis a tervezett 77 millió helyett több mint a tízszerese, 789 millió euró lett.

Ráadásul 1904 és 1908 között épült Hamburg neves koncertterme, a Laeiszhalle, amely hasonló adottságokkal rendelkezik, mint az Elphinek becézett koncertközpont: nagyterme 2025, kisterme 640, stúdiója 150, Brahms-csarnoka 80 fős közönséget tud befogadni. Igaz, a Laeiszhalle nem csupaüveg kortárs épület, hanem neobarokk. Az Elbphilharmonie nyitókoncertjét, annak 12-i ismétlését a YouTube-on élőben lehet követni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.11.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.