Madagaszkár és Piranhák 3D-ben

kgy

2012. június 14., csütörtök 13:55, frissítve: csütörtök 14:21

A hét mozipremierjei közül egy családi film (Madagaszkár 3) és egy horrorfilm (Piranha 3DD) is 3D-ben igyekszik meghódítani a közönséget, de a hét kiemelkedő szerzői mozija (Malom és kereszt) is alkalmazta ezt a technikát a festményszerűsége kiemelése érdekében. Tobzódunk a technikai forradalomban.

Madagaszkár 3

Harmadik részéhez érkezett a Madagaszkár, amely a gyengébb második epizód után képes volt megújulni. A folyamatosan vándorló állatszereplők még mindig New York felé vennék az irányt, de ehelyett Európában kötnek ki, és a vén kontinensen nem éppen őshonos fajok megpróbálnak beilleszkedni, feltűnés nélkül eltűnni. A biztos ami biztos alapon 3D-re hangszerelt darab meglepően humoros, és tartogat újdonságot azoknak is, akik már rongyosra nézték az első két epizódot. A Madagaszkár 3 az USA-ban már bizonyított, imponáló magabiztossággal utasította maga mögé a Prometheust, ami még egy érv amellett, hogy a nyár egyik nagy sikere lesz Magyarországon is – ahol egyébként is komoly keletje van az animációs filmeknek.


Malom és kereszt


A lengyel Lech Majewski egy valószínűtlen utazásra invitálja a nézőt: elmeséli egy festmény születésének történetét. Választott témája pedig nem kisebb volumenű alkotás, mint a németalföldi Pieter Bruegel Az út a Kálváriára című festménye. A monumentális vállalkozás rendkívüli mozgóképes élmény, amelyet avatott kezek készítettek nem csak a jelenkor számára. A Malom és kereszt nagy ötlete, hogy nem fullad ki a festmény feltételezett születése körülményeinek taglalásában, hanem mindezt festményszerűen ábrázolja a teljes játékidőben. A Malom és kereszt „mesélője” maga a festő, Bruegelt Rutger Hauer formálja meg, aki elsőre ugyan meglepő választásnak hangzik, de a B-filmek korábbi sztárja hasonlít is a festőre, emellett valóban kiváló alakítással véteti észre magát. Pedig játszótársai sem akárkik, Charlotte Rampling és Michael York is meghatározó szerepet kapott a moziban. A vizuális művészként és filmrendezőként egyaránt jegyzett Majewski gyakorlatilag egy mozgóképes festményt készített a neves stáb közreműködésével, s Bruegel munkájának minden részletéhez magyarázó történetet készített. Majewski munkája nem válik unalmassá, amelynek egyik legfőbb oka, hogy Az út a Kálváriára hálás alapanyag: több mint 500 figurát jelenít meg, s a kép minden további részletéhez (például a címben kiemelt malomhoz és kereszthez) önálló jelenetek fűzhetők. Nem utolsósorban pedig az elképesztő előkészítést és komoly utómunkát igénylő feladatban a 3D és egyéb technikai eszközök kiváló és újszerű alkalmazása látható, amely példaértékű lehet más szerzői ambíciók számára is.


Piranha 3DD

A Piranha-franchise leporolásával új lehetőségek nyíltak meg a kaszabolós horrorműfajban, amelyet ezúttal 3D-vel spékelnek meg a producerek. A meglehetősen bárgyúra sikerült 2010-es Piranha – hollywoodi léptékkel – szerény belekerülési költségeihez képest (24 millió dollár) tisztességes profitot termelt (83 milliót hozott a mozikban világszerte), így kézenfekvő volt legalább egy folytatást készíteni neki. A Piranha 3DD-nek keresztelt moziban a D-k akár a filmben szereplő hölgyek kosarának méretét is jelenthetnék, mert ennek a horrormozinak a lényege a rajban támadó és vérengző piranhák mellett minden kétséget kizárólag a telt keblű bikinis hölgyek felvonultatása. Hogy ezek a hölgyek aztán szörnyű halált halnak, az műfaji sajátosság csupán, s a nézőt cseppet sem hozza zavarba, mert addigra már kellőképpen feltöltődött a vizuális élményektől. A Piranha 3DD azért továbbra is minősíthetetlen B-horror, amelynek filmes áthallásai a Cápára és David Hasselhoffra sem javítanak a színvonalán, azt pedig szomorú tényként kell elkönyvelnünk, hogy olyan, korábban jegyzettebb színészek is adják a nevüket a produkcióhoz, mint Ving Rhames és Christopher Lloyd.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A korábbi hetek mozibemutatóiért kattintson ide!

A szerkesztő ajánlja

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.