Magyar csellisták arattak nemzetközi sikereket

,

2014. szeptember 13., szombat 12:33, frissítve: szombat 14:31

A dél-koreai Mun Taeguk nyerte a Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaversenyt, a második helyen megosztva Szabó Ildikó és a lengyel Thomas Daroch végzett. Várdai István Münchenben az ARD csellóversenyén győzedelmeskedett, a két verseny párhuzamosan zajló szeptember 12-i döntőjében. Szabó Ildikó és Várdai István egyaránt Mező László tanítványa volt.

A Pablo Casals Nemzetközi Gordonkaverseny péntek délutáni és esti döntőjében a csellistáknak zenekari kísérettel kellett előadniuk egy szűk körből kiválasztott művet a Zeneakadémia nagytermében; az MR Szimfonikusokat Kovács János vezényelte. A díjakat – az egyelőre nem bejelentett különdíjakkal és közönségdíjjal együtt – a szombat esti gálakoncerten adják át a Zeneakadémián.

A zsűri által legjobbnak talált dél-koreai Mun Taeguk 1994-ben született, tanulmányait New Yorkban és Bostonban végzi, mesterei Young Rim Yang, Kim Minhye Clara és Laurence Lesser. A választható művek közül a középdöntőben Beethoven D-dúr szonátáját, a döntőben Schumann a-moll gordonkaversenyét játszotta.

A zene szeretetét az emberek otthonról hozzák
A megmérettetés zsűrijének társelnöke, Marta Casals Istomin, a legendás csellóművész özvegye interjút adott lapunknak.

A megosztott második helyek egyikén végzett Szabó Ildikó 1993-ban született, a Zeneakadémia mellett Berlinben tanult, illetve tanul, tanárai Mező László és Jens Peter Maintz. A döntőre Sosztakovics I. csellóversenyét választotta.

A másik második helyet megszerző lengyel Tomasz Daroch 1989-ben született, Lódzban és Mannheimban tanul, tanárai Stanislaw Firlej, Michael Flaksman és Jelena Ocic. A választható művek közül a középdöntőben Chopin g-moll szonátáját, a döntőben Dvorák h-moll gordonkaversenyét játszotta.

A dobogó harmadik helyén végző kolumbiai Santiago Canón-Valencia 1995-ben született, csellótanulmányait Dallasban és az új-zélandi Hamiltonban végzi, mesterei Andrés Díaz és James Tennant. A választható művek közül a középdöntőben Debussy Szonátáját, a döntőben Sosztakovics I. csellóversenyét játszotta.

A világ 38 országából 157 fiatal csellóművész jelentkezett a Filharmónia Magyarország által szeptember 4. és 13. között megrendezett nemzetközi versenyre, közülük végül 94-en jelentek meg az első fordulón, 15-en jutottak tovább a középdöntőbe, majd 7-en vehettek részt a döntőben – köztük két magyar: Szabó Ildikó és Kokas Dóra.

A jelentkezők között 18 magyar versenyző volt, emellett nagyon sokan érkeztek Dél-Koreából, Japánból és Franciaországból, de vártak fiatalokat Venezuelából, Üzbegisztánból és Litvániából is.

Szabó Ildikó a verseny szeptember 13-i gálakoncertjén Sosztakovics I. csellóversenyét játssza az MR Szimfonikusok közreműködésével, Kovács János vezényletével.

Szabó Ildikó 1993-ban született Budapesten muzsikus családban: nagyapja, Szabó Csaba zeneszerző, zenetudós, népzenekutató. Édesapja Szabó Péter, a Budapesti Fesztivál Zenekar szólócsellistája, édesanyja, Lénárt Ágota zongoraművész.

11 évesen felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályába, ahol tanára Mező László volt. Olyan neves művészek mesterkurzusain vett részt, mint Onczay Csaba, Heidi Litschauer, Wolfgang Boettcher, Philippe Muller és Starker János. 2011 októberétől Jens Peter Maintz növendéke a Berlini Művészeti Egyetemen.

2008 áprilisában, 14 évesen elkészítette első szólólemezét Tündértánc címmel a Hungaroton lemezkiadónál, a felvétel a gordonkairodalom legvirtuózabb darabjait tartalmazza.

Ildikó számos verseny díjazottja, trófeái között szerepel a Friss Antal Országos Csellóverseny, a David Popper Nemzetközi Csellóverseny, a drezdai Dotzauer Nemzetközi Csellóverseny, a Budapest Csellóverseny, az Alfredo Vanda Marcosig Európai Csellóverseny, a Guilhermina Suggia-emlékverseny, a zágrábi Antonio Janigro Nemzetközi Csellóverseny és a Tonali Grand Prix díja is.

2013-ban kapta meg a Junior Prima díjat.

Várdai István sikersorozatának újabb állomása

A szeptember 1–19. között megrendezett 63. ARD Zenei Verseny cselló kategóriáját Várdai István nyerte meg, ami újabb állomás a Junior Prima díjas művész sikerszériájában.

Várdai István eddigi jelentős versenyeredménye közül csak néhány: 2006-ban első helyezést ért el az Ausztriában rendezett XIII. Nemzetközi Brahms-versenyen, a következő évben pedig Moszkvában nyerte el a XIII. Nemzetközi Csajkovszkij-verseny III. díját, valamint a Nemzetközi Csajkovszkij Alapítvány különdíját.

Csellóművész kiteljesedő karrierrel
Várdai István csellóművész lemezbemutatója kapcsán május közepén adott interjút lapunknak.

2008 őszén I. díjat nyert a 63. Genfi Nemzetközi Zenei Versenyen. 2008-ban megkapta a legígéretesebb ifjú zeneművésznek járó Márciusi Ifjak állami kitüntetést, 2009-ben pedig a Junior Prima díjat.

2012-ben elnyerte a 10 000 euróval járó PRIX Montblanc díjat, melyet 2006 óta adományoznak kiemelkedő hangszeres zenészeknek.

Szólistaként fellépett a Szentpétervári Szimfonikus Zenekarral, Kínában a Csingtao Szimfonikus Zenekarral, valamint több alkalommal a Liszt Ferenc Kamarazenekarral és Magyarország szinte minden nagyzenekarával. Baráti Kistóf hegedűművésszel és Würtz Klára zongoraművésszel adott koncertjei is igen emlékezetesek.

Várdai István 1985-ben született Pécsett. 1997-ben felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályába, majd Mező László növendékeként diplomázott a Zeneakadémián 2009 októberében.

Budapesti tanulmányai mellett Bécsben, majd a Kronbergi Zeneakadémián folytatta tanulmányait.

Forrás: MTI-MNO

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.