Magyar dokuk versenyeznek Los Angelesben

kgy

2012. május 23., szerda 14:55

Csütörtökön nyílik meg a 3. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál.

A Los Angeles-i főkonzulátus kezdeményezésére 2010-ben rendezték meg először kísérleti jelleggel a magyar dokuk amerikai fesztiválját, amely már hagyománnyá vált. Az idén a fesztiválon bemutatásra kerülő filmek döntő többségét a Magyar Dokumentumfilm-rendezők Szövetségének szakmai zsűrije válogatta ki, valamennyi filmet angol felirattal vetítik. A csütörtöki nyitóestet a University of Southern California Filmművészeti Iskolájának nagy presztízsű Ray Stark filmszínházában rendezik meg. A vetítéseket a Los Angeles-i Egyesült Magyar Házban tartják.

A 3. Los Angeles-i Magyar Dokumentumfilm Fesztivál egy külön mottóval is rendelkezik: Wallenberg-motívumok. 2012-ben világszerte megemlékeznek Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulójáról, az évet Wallenberg-emlékévnek nyilvánították. A fesztivál az emlékévnek adózva bemutat számos Wallenberggel és a holokauszttal kapcsolatos filmet is. A főkonzulátus még az első fesztivál idején alapította meg a mustra közönségdíját, az Ember Judit-díjat. Az elismerést először Csicsery György N az egy szám – Erdős Pál portréja című filmje nyerte, tavaly pedig Gulyás János Civil jelentés című alkotása kapta. Az idei Ember Judit-díjat a közönség szavazatai alapján a fesztivál zárónapján, június 3-án adják át, amikor a William Fox Hungarian Film Club szakmai zsűrije is kioszt egy díjat.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.