Magyar festmény a bécsi toronyházon + Kép

Grund

2012. május 9., szerda 11:05, frissítve: szerda 11:28

Magyar alkotó, Fehér László festőművész alkotása borítja idén egy emblematikus bécsi toronyház, a Ringturm oldalát egy ötödik éve tartó sorozat keretében – tudatta az épület tulajdonosa, a Vienna Insurance Group (VIG) biztosítótársaság.

A Társaság című művet egy négyezer négyzetméteres hálóra dolgozták rá, és ezt a hálót függesztették ki a belvárosi körúton, a Ringstrassén álló 23 emeletes épület homlokzatára. A nagyméretű installáció szeptemberig látható.

A kifejezetten a toronyra készült mű négy, fekete ecsetvonásokkal megrajzolt, ülő alakot ábrázol geometrikus háttér előtt. „A megjelenített alakokat átjárja a fény, a levegő, és áthatja az a jellemzően közép-európai háttér, amelyben léteznek” – fogalmazott az alkotó. Fehér László szavai szerint az álomszerű, mégis valóságos jelenet a Ringturm által megtestesített nyugalmat sugározza.

Társaság a Ringturmon

Fotó: vig.com


Idén első alkalommal kapott külföldi festőművész megbízást az épület átváltoztatására. „Tudatosan döntöttünk egy olyan művész mellett, aki a baráti, szomszédos Magyarországon él” – áll a társaság közleményében. A választással Ausztria és Magyarország történelmi kapcsolatát és a cégcsoport közép- és kelet-európai régióhoz való kötődését is kifejezésre akarták juttatni.

A Ringturmot, az ország első irodaházát, a VIG mai székházát 1955-ben, az Ausztria szuverenitását visszaadó államszerződés aláírása után egy hónappal adták át. Az Erich Boltenstein tervezte épület mérföldkőnek számított az osztrák építészetben. Elsősorban a bécsiek tekintettek úgy a toronyra, mint a visszanyert szabadság és a modern osztrák állam jelképére. A Ringstrasse és a Franz-Josefs-Kai sarkán álló épület homlokzata a Duna-csatorna felé néz. „Ez kiválóan alkalmassá teszi a kortárs művészet szembetűnő bemutatására mind a bécsiek, mind a városba látogatók számára” – fogalmaztak a szervezők.

Az 1953-ban született Fehér László a kortárs magyar művészet egyik legjelentősebb alakja, a figuratív festészet egyik központi szereplője, írták a közleményben. A többek között Munkácsy-, Kossuth- és Prima-díjjal kitüntetett művész alkotásaira a visszafogott színvilág, a kontúrvonalak és a fotórealista ábrázolásmód közti egyensúly jellemző.

A korábbi években Christian Ludwig Attersee, Robert Hammerstiel, Hubert Schmalix és Xenia Hausner egy-egy műve díszítette a tornyot.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Lázár János: Akit Gyurcsány támogat, az a szememben nem vásárhelyi

A miniszter szerint úgy viselkedtünk, ahogy a Rákosi-diktatúrában volt szokás. A vásárhelyi választásról beszélgettünk.

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.