Magyar módi: Zerlina meglovagolta Don Giovannit

2014. június 11., szerda 13:13

Meghódította a drezdai parlamentet és sok száz középiskolást győzött meg az operáról Ágoston László vezetésével a magyar Moltopera.

2014 májusa rendkívüli hónap volt az alig kétéves, de már az Operaházba készülő Moltopera tagjainak: előbb rangos nemzetközi gálán mutatkozhattak be a szászországi parlamentben, mások mellett Németország második embere előtt, majd hosszú kutatás és előkészítés végén a magyar mintára megalakult Moltopera Germany szervezésében mutatták be 13–16 éves német fiataloknak világszinten is egyedülálló iskolai programjukat.

„Ettől a korosztálytól mintha félnénk; attól tartunk, a kamaszok tényleg megmondják, mit gondolnak és kényelmetlen helyzetbe hoznak minket. A mi programunknak két újdonsága van: egyetértünk és hitelesek vagyunk. Egyetértünk, mert az ő helyükben mi is elutasítók lennénk az operával kapcsolatban, hisz nekünk is megvoltak a magunk borzalmas élményei, és hitelesek vagyunk, mert professzionális zenészként, a Zeneakadémia után, de huszonéves fiatalon állunk eléjük, sokszor elismerve a sztereotípiák igaz oldalát, egyetemes hibáinkat” – fogalmazott az MNO-nak Ágoston László, a program előadója és a Moltopera társulatigazgatója.

Az opera nem öreges

Az Európai Unió és a Skoda Klische támogatásával létrejött iskolai programsorozat öt helyszínen – Rothenburgban, Görlitzben, Nieskyben, Rauschwaldeban és Löbauban – vonzott összesen majd’ félezer német középiskolást, akik az alábbi videó tanúsága szerint valóban jól reagáltak a Moltopera interaktív, fiatalos hangvételű előadásaira.

„Az O mio babbino caróval nyitottunk, és a Zerlina – Don Giovanni duettel zártunk. Mintha nem ugyanaz a közönség lett volna, akkora volt a kettő fogadtatása közötti különbség. Laci három óra alatt megnevettette, feloldotta és kinyitotta őket az opera műfajára” – idézte fel az eseményeket Göncz Renáta, a Moltopera énekese.

Bár a Moltopera már sok tucat egyetemi és iskolai ismeretterjesztő előadáson van túl, ezt a programot itthon még nem tudták bemutatni. A német iskolák jelezték, 2015-ben is szívesen látják a magyar fiatalokat, a Nils Matthiesen vezette német testvérszervezet pedig már elkezdte a források előteremtését.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A képekkel, vetítéssel, szemléltetéssel és drámapedagógiai elemekkel átszőtt angol nyelvű előadások már most felkeltették számos további külföldi helyszín érdeklődését, így könnyen elképzelhető, hogy hamarosan Svédország, az Egyesült Királyság és Olaszország is megismeri majd a magyar Moltopera módszereit.

További képeket és egyéb érdekességeket itt, a Moltopera honlapján lehet megtudni.

A társulatról a köztévé is készített riportműsort.

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.