Magyar művészek a világ élvonalában

Kiss Eszter Veronika

Kiss Eszter Veronika

2017. január 10., kedd 21:33, frissítve: kedd 23:21

Három magyar művészt is találunk a világ legkeresettebb zenészei között. Az előző év legfoglalkoztatottabb muzsikusait felvonultató listát a világ legnagyobb internetes komolyzenei adatbázisa, a londoni Bachtrack készítette el. A Bachtrack szokásához híven a 2016. évre vonatkozóan is a világ legkülönbözőbb országait vette figyelembe, csaknem 32 ezer komolyzenei koncert, illetve előadás adatait összegezve. Statisztikájuk a minta elemeinek nagy száma alapján tehát reprezentatívnak tekinthető.

Nemcsak arról van szó ráadásul, hogy hárman is végeztek a saját hangszerük művészei között az első hatban, de egy egészen kivételes eredményről is: Várdai István ugyanis a csellisták között a legelső volt, vagyis a Bachtrack őt tekinti a világ legkeresettebb csellistájának. Várdai a statisztikák szerint olyan világhírű művészeket utasított maga mögé, mint például Yo-Yo Ma vagy Sol Gabetta. A zongoristák mezőnyében Várjon Dénes is dobogós, ő a harmadik helyen szerepel a listán Danyiil Trifonov és Rudolf Buchbinder mögött, megelőzve például a hetedik helyen álló, szintén magyar művészt, Schiff Andrást.

A hegedűsök között Baráti Kristóf került fel a rangos névsor hatodik helyére, ebben a szoros mezőnyben Leonidasz Kavakosz az első, ugyanakkor még Baráti Kristóf mögött is olyan világsztárokat találunk, mint például a tizedik helyen álló Joshua Bell.

Várdai István, Várjon Dénes és Baráti Kristóf között az is összekötő kapocs a gyakori közös fellépések és művészbarátságuk mellett, hogy mindhárman a Körner Tamás nevével fémjelzett Klasszikus Koncert ügynökség muzsikusai, így a mostani siker a hazai menedzsmentnek is komoly nemzetközi elismerést jelent.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.11.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.