Magyar újcirkusztársulattal dolgozik a Cirque de Soleil

2016. november 4., péntek 18:46

A kritikát, a szakmát és a közönséget egyaránt meghódította az újcirkusz hazájában, Montrealban a Recirquel. A magyar újcirkusztársulat októberi évadnyitó előadásait két hét alatt több mint tízezren látták a világhírű Cirque de Soleil által alapított La Tohu kőszínházban – áll a társulat sajtóközleményében. A szakmai közönség ovációval, a helyi lapok pedig ötcsillagos kritikával fogadták a Cirkusz az éjszakában című produkció észak-amerikai premierjét.

A legnagyobb francia nyelvű kanadai napilap, a Le Journal de Montréal szerint a Recirquel előadásával „újra felfedezte a kortárs cirkuszművészetet”. A lap szerint leporolták a már kicsit merev szemléletűnek tűnő kortárs cirkuszt, a fiatal művészek a darab minden számában új megközelítéssel álltak elő, és Vági Bence rendező sikeresen olvasztotta össze a 40-es évek berlini kabaréjának hangulatával a cirkuszi tudományt. „Gyönyörűségével és eleganciájával a Cirkusz az éjszakában teljesen elbűvölt és elvarázsolt minket” – összegzett a lap kritikusa.

Más kanadai orgánumok sem fogták vissza a pozitív jelzőket: „egyszerűen varázslatosnak” vagy „lélegzetelállítónak” nevezték a magyar társulat produkcióját, amelyet „hibátlan koreográfiával kidolgozott, nagyszerű show-ként” jellemeztek. Ráadásul Sté­phanie Lavoie, a La Tohu igazgatója is elégedetten nyilatkozott a látottakról.

„A szakmai közönség, amelynek soraiban ott ült a Cirque de Soleil teljes igazgatósága, állva tapsolta meg a társulat premier-előadását” – mondta el Vági Bence. A Recirquel alapító-vezetője szerint elsősorban azt értékelték, hogy a sajátos magyar cirkuszi hagyományokat tiszteletben tartva értelmezték újra a műfajt.

Vági elmondta azt is, hogy a Cirque de Soleillel való szakmai együttműködés egyik következő lépéseként jövőre közös oktatási program elindítását tervezik Magyarországon, amellyel elsősorban hátrányos helyzetű gyermekek számára biztosítanának kiugrási lehetőséget.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.11.04.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.