Magyar világsiker az újcirkusz fővárosában

2016. október 15., szombat 14:21, frissítve: vasárnap 10:56

A Recirquel társulat kéthetes előadás-sorozata nyitotta meg az új évadot a cirkuszművészet észak-amerikai központjának, egyben az újcirkusz fővárosának számító montreali La Tohuban. A világhírű Cirque de Soleil által alapított kőszínházban október 12. és 22. között a magyar újcirkusztársulat Cirkusz az éjszakában című egész estés előadásait csodálhatja a közönség.

Az első fellépésük szakmai közönség előtt zajlott, a produkciót felállva tapsolták meg, de már az előadás montreali beharangozójában is szuperlatívuszokban írtak a lapok a magyar cirkuszegyüttesről, a tradicionális közép-európai cirkusz lélegzetelállító show-jaként mutatták be produkciójukat. Sőt azóta már méltató kritikák is megjelentek a bemutatóról, de a Non Solus című előadásukról én is elismerően írtam.

„Az, hogy a magyar társulat egész estés produkciói nyithatják meg a most kezdődő évadot a La Tohuban, a világ legkiemelkedőbb újcirkusztársulatai közé emeli a Recirquelt”

– mondta Vági Bence rendező-koreográfus, a társulat alapítója.

 
Recirquel
 

A Cirkusz az éjszakában eredeti kortárs hazai mű, kizárólag magyar alkotókkal és előadókkal. Szimbolikusan arra utal az előadás címe, hogy a Magyarországon már-már feledésbe merült cirkuszművészetet előhívja, és ismét rangjának megfelelő helyre emelje. A produkcióban a klasszikus artistatechnika mellett fontos szerepet kap a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.10.14.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.