Manu Chao mellett Maradona szelleme is tiszteletét tette Budapesten

2013. szeptember 9., hétfő 14:55, frissítve: hétfő 16:05

Sok ezres tomboló tömeg ünnepelte a "balkáni" latin punk stílusalapító vezérét, Manu Chaót. A Budapest Park fennállásának legsikeresebb estjét élte meg szeptember 7-én.

Jó ötlet volt a Budapest Park (és az abba szervezőként beszálló Sziget-brigád) gazdáitól, hogy lecsaptak a Manu Chao La Ventura Balkan/East Europe miniturné első dátumára.  Az egykori Mano Negra-énekes és produkciója remek jolly joker, mellélőni nem lehet vele, és – szerencsére – nem lett belőle egy félig honosított Prodigy, ami csak a kiskunlapajtői lángos- és murcifesztiválon nem lépett fel Magyarországon.

A Rákóczi-híd felé villamosozva a tömegen is megfigyelhető volt már, hogy aznap nem csak a népligeti ingyenes Szeptemberfeszt mozgatja meg a népet. Érdekes volt látni, ahogyan a Manowar pólós, gázálarctáskás metálosok keveredtek a ska pólós punkokkal, és a középkorú, arab kendős értelmiségiekkel. A nép – hál' istennek – nemcsak az ingyenes rendezvényekre kíváncsi.

Ahogyan az MNO beharangozójából és később a szervezők kommunikációjából is bebizonyosodott, csordultig telt szombat este a park. Manuelito La Ventura-féle felállása a sikeres Radio Bemba Sound System időszakhoz képest egy kiállásában minimalista, lecsupaszított háromgitáros punkos zúzás, fúvósok, kongások és egyéb komédiások nélkül. A dalok persze így is működtek, hiányérzet nem volt. A sok ezres telt ház már a felvezetésként bevetett etno-rezespunk Bohemian Betyars fellépése alatt is gondtalanul táncoló, mulató vidám katlanná változott, e hangulatot az utána követő főhős csak fokozta.

Magasan a léc

A Mr. Bobby és a Bongo-Bong gigaslágerekkel nyitó Manu Chao semmit nem bízott a véletlenre, megállás egy percre sem volt. A rockosabb hangszerelés jót tett a produkciónak, de a Radio Bemba koncertlemezről ismert effektek sem hiányoztak. Ezeket a megtermett henteslegény kinézetű basszusgitáros, Gambeat kezelte a dalok elején egy állványra szerelt kütyüről. A punkos reszelést persze megszakítja néhány latinos akusztikus gitárbetét, de legyünk őszinték, a Clandestino latinos lüktetésének jobban áll az eredeti hangszerelés. Ennek ellenére az argentin futballfélistenhez, Diego Maradonához írt himnusz, a La Vida La Tómbolá punk átirata is remek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A hangulatra jellemző volt, hogy más koncertekkel ellentétben itt csak elvétve lehetett látni a magasba tartott világító mobiltelefon-képernyőket, és még a VIP-szektor teraszán is ment a tánc, és/vagy a headbangelős fejrázás. A Quimby énekese, Kiss Tibi mellett Hegyi Zoli kollégát látom családjával, és fülig érő szájjal, Maradona-mezzel a nyakában. Az amúgy látványosan mutató telt ház (lásd fent a fotógalériát)  a kint rekedteket sem zavarta: voltak, akik a VIP-terasszal légvonalban szemben lévő vasúti töltésen tomboltak, mások a park mellett húzódó bringaúton bulizták végig az estét.

Félórás bónusz Manu Chaótól

„Elintézték, hogy  egy fél órával tovább játsszanak” – csíptem el egy bennfentes pletykát a piszoárnál, és valóban: a szokásos este tízes takarodó helyett fél tizenegyig zúzta a latin mulatós punk császára, mielőtt a körúton foglalt szállásukra visszatértek. Manuék nem tudnak hibázni, a szervezőknek pedig sikerült egy fokkal enyhíteni az idei szigetes fiaskó miatti fanyalgást. A koncert utáni levezetésként beizzított retró diszkóra viszont nincs mentség. Több ezer feltüzelt, mulatozni vágyó jókedvű embert sikerült hazaküldeni azzal, hogy egy etno világzenei zenés szelektorkodás helyett egy parasztlengős kontraszttal a Grease betétdalait engedték rájuk.

Ennek ellenére aki teheti, az menjen és nézze meg a Manu Chao La Venturát kedden Ljubjanában vagy csütörtökön Zágrábban. Érdemes!

Forrás: MNO

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.