Maradt bőven energia a The Cure-ban

2016. október 28., péntek 19:24, frissítve: szombat 08:27

A koncert és a hozzá kapcsolódó turné apropóját kivételesen nem egy új lemez megjelenése adta, hanem sokkal inkább a frontember, Robert Smith megalomániája. Hiszen ki indul 57 évesen egy 40 éve alapított zenekarral világ körüli turnéra – hogy minden este lenyomjon három (!) órát a színpadon –, ha nem egy zenei megszállott. De a The Cure-tól ezt már megszokhattuk.

Egyébként pedig van miből válogatniuk, példás életmű áll a csapat mögött. The Cure-rajongóként pedig már napok óta a banda lemezeit hallgattam, és fejben össze is állítottam egy tökéletes dallistát az estére, a hideg zuhany persze akkor ért, amikor a fotósárokból megláttam a tényleges listát. Na, onnan már tudtam, hogy egészen mást fogok kapni, mint amit vártam.

A közel háromórás szerdai koncertre nagyjából tízezren gyűltek össze a Papp László Budapest Sportarénában. A zenekar ahhoz képest, hogy a tagjai nem tinédzserek, nagyon energikus volt, és sokszor elgondolkodtam, hogy Smith-ék miként bírják a napi három órát a színpadon. Negyedórás csúszással kezdtek, ami miatt sajnos egy komplett blokk kiesett az általam látott dallistából.

De ne fanyalogjunk – elég, ha én teszem –, mert természetesen az összes nagy sláger elhangzott, a felvezető részben játszották egyebek között a Night Like Thist, az In Beetween Dayst és természetesen a ’89-es Disintegration legnagyobb slágereit: a Fascination Streetet, a Pictures of You-t és a Lullabyt is. A blokk végét a személyes kedvenc Pornography One Hundred Years és a The Top Give Me It zárta. Egészen elképesztő volt hallani ezeket a dalokat, s látni, hogy mennyi energia maradt még mára is ebben a zenekarban.

A színpadon a térdre eresztett basszusgitárjával fel-alá rohangáló Simon Gallup tökéletes összhangban hozta az alapokat Jason Cooper dobossal, a Bowie egykori csapatából megismert gitáros, Reeves Gabrels és a billentyűs Roger O’Donnell pedig csendesen, rezzenéstelen arccal tette a dolgát.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A ráadásból kiemelném az M-et, a Play for Todayt és a Forestet is, de aztán az akusztikus és elektromos gitárokat vegyesen használó Smith-nek nem a legerősebb alkotásai csendültek fel. Kimaradt a csak kislemezen vagy válogatáslemezen megjelent Charlotte Sometimes ésa korai éveket tökéletesen megidéző Primary is.

Egyébként már a Why Can’t I Be You záró taktusai alatt vegyesek voltak az érzéseim a koncert kapcsán: a remek hangulatot és a profi megszólalást mindenképpen kiemelném, az elmúlt évek alatt joviális nagybácsivá cseperedett Robert Smith alakváltozása sem gyengített semmit a produkción, de az elhangzott dalokkal kapcsolatban maradt némi hiányérzetem.

Abban biztos vagyok, hogy nem utoljára láttuk a The Cure-t, talán majd egy újabb találkozás alkalmával eljátsszák azt is, ami most kimaradt: én most ezt a békát még valahogy lenyelem, aztán egy egész underground-nemzedék nevében köszönöm a The Cure-nak a felejthetetlen csütörtök estét.

A szerkesztő ajánlja

Lakner Dávid

Van kiút a csicskáztatás poklából

Tuza-Ritter Bernadett filmrendező a modern kori rabszolgatartásról, a Sundance-szereplésről és az áldozatok esélyeiről. Interjú.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.