Marcus Miller az Arénában

tt

2012. május 18., péntek 11:25

Marcus Miller Grammy-díjas amerikai basszusgitáros ismét Magyarországon koncertezik: ezúttal a Papp László Budapest Sportarénában lép fel május 23-án a basszusgitár egyik legnagyobb élő legendája.

Az elsősorban zenészként, zeneszerzőként, de producerként is elismert Marcus Miller már többször koncertezett Magyarországon. Legutóbb 2008-ban lépett fel a Millenárison két basszusgitár-legenda, Stanley Clarke és Victor Wooten társaságában.

Marcus Millert legtöbben Miles Davis basszusgitárosaként ismerik, a trombitavirtuóz késői korszakában született lemezeinek közreműködője volt. Közös sikerük volt a Star People, a We Want Miles és a Tutu című lemez. Mintegy ötszáz albumon működött közre, dolgozott Stevie Wonderrel, Prince-szel, Eric Claptonnal, Aretha Franklinnel, Paul McCartney-val, Wayne Shorterrel, Herbie Hancockkal, David Sanbornnal és Michael Breckerrel is.

Brooklynban született zenész családban, apja templomi orgonista volt. Eleinte soul-, blues- és rhythm and blues-dalokat énekelt, tízéves korától klarinétozni tanult, majd hozzá vette a szaxofont és a Hammond-orgonát. Tizenöt évesen a Harlem River Drive együttesben lett hivatásos zenész, ahol basszusgitározott és énekelt. 1977-ben került Bobby Humphrey együttesébe, első kompozícióit Lonnie Liston Smithnek, és a későbbi Return To Forever-dobos, Lenny White zenekarának írta.

A nyolcvanas évek elején csatlakozott először Miles Davishez, ekkor két évet zenélt a legendával, majd közreműködött a trombitás Tutu című albumán (1986). Több mint húsz évig dolgozott a rhythm and blues nagyságával, Luther Vandross-szal, több slágert írt számára, köztük  a Power of Love-ot, amelyért 1992-ben a legjobb R&B dalért járó Grammy-díjat érdemelte ki.

A kilencvenes években inkább saját szólókarrierjére koncentrált, ekkor született a The Sun Don't Lie és a Tales című lemez, illetve a Live and More koncertalbum. Az M2 című albumát saját lemezkiadójánál jelentette meg, a lemezzel elnyerte a 2001-es év legjobb kortárs dzsesszalbumának járó Grammy-díjat. Megjelentett egy dupla koncertlemezt, a The Ozell Tapes: The Official Bootleg címűt, amit a Silver Rain, a Free és 2010-ben az A Night in Monte Carlo követett. Ez utóbbin főleg saját szerzeményei hallhatók szimfonikus zenekarra hangszerelve.

Miller a filmes világban is kipróbálta magát, ő volt a zeneszerzője a Da Butt című slágernek, ami Spike Lee Suli láz című 1988-as filmjében hangzott el. Még húsz másik filmben dolgozott a Bumerángtól kezdve Chris Rock televíziós sorozatáig, az Everybody Hates Chrisig.

2007-ben ő volt a házigazdája az első North Sea Jazz Cruise-nak, a hajóútra olyan művészeket hívott meg maga mellé a színpadra, mint Herbie Hancock, McCoy Tyner, David Sanborn, Dee Dee Bridgewater, Roy Hargrove, James Carter, Dj Logic és a Medeski, Scofield, Martin & Wood. A sikert követően meghívták a Playboy Jazz Cruise-ra a karibi térségbe, emellett a Smooth Jazz Cruise-nak is rendszeres vendége David Sanbornnal egyetemben. (Sanborn egy Marcus Miller-szerzeményért, az All I Need is You-ért kapta meg a Grammy-díjat 1982-ben.)

2008-ban a három legendás basszusgitáros, Stanley Clarke, Marcus Miller és Victor Wooten összeállt és Thunder néven készített albumot. A lemezzel turnéztak, amely Magyarországot is érintette.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.