Még az anyja szemetesét is átkutatják

Az új Bourne-film főszereplője az ismeretlenségből a csúcsra tört

thy

2012. augusztus 17., péntek 14:17, frissítve: péntek 14:29

Jeremy Renner sokáig a hollywoodi fősodortól távol, szerényebb sikerű filmekben és színházi szerepekben mutatta meg magát, majd a kínkeservvel megszülető A bombák földje című szokatlan háborús mozival berobbant a köztudatba. Most Matt Damont "helyettesíti" a kultikussá vált Bourne-sorozat következő részében, miután családja is rábólintott a szerepre. Színészi küzdelmeiről nemrég a lengyel Gazeta Wyborcza című napilapnak nyilatkozott.

A bombák földjén 2008 egyik meglepetésfilmje volt, aminek sikeréért nem sokan adtak volna fél centet se Hollywoodban. Kathryn Bigelow, a film rendezője négy évig küszködött azon, hogy összeálljon az iraki bombaszakértőről szóló film költségvetése. A Velencei Filmfesztiválon visszhangtalanul bemutatkozó mozi Európába először csak DVD-n jutott el. Ám fél év múltán a főszerepet játszó Renner Oscar-jelölése mindent megváltoztatott: a filmre is jóval több figyelem jutott ezt követően, Renner karrierje pedig repülőrajtot vett. Játszott a Tolvajok városában, valamint a Mission Impossible és a Bosszúállók című nagy költségvetésű produkciókban. Most pedig a Robert Ludlum író által megteremtett Bourne-univerzumban játszódó következő akciómozi főszerepében láthatják a nézők.

A lengyel lapnak adott interjúban Renner elárulta, hogy a kém és a színész szakmája között nagyon is sok a hasonlóság: a magány, a holnapot illető bizonytalanság mindkét hivatás gyakorlói számára mindennapos tapasztalat, ráadásul mindketten idegenek kezébe helyezik sorsukat. Renner azt is elmondta a szerep kapcsán, hogy Bourne karakterével az is összeköti, hogy a legtöbb kémregény szereplőjével ellentétben az ő története kifejezetten szomorúra hangolt. Azt is elárulta, hogy volt benne félelem, amiért egy ennyire ismert popkulturális ikon bőrébe kellett bújnia, valamint attól is tartott, hogy a magánélete ezután pokollá fog változni. A változás tényleg hatalmas, hiszen négy éve még szinte senki sem ismerte a nevét, és közel a negyvenhez – kibékülve a helyzettel – kellett megtapasztalnia, mivel jár az ismertség. Ám az esély az igazi sztárságra talán most érkezett el igazán. Hiszen A bombák földjén még csak az „értő közönség” körében tette ismertté a színész nevét, a Bosszúállókban pedig több első vonalbeli színésszel osztozott a figyelemben. És persze a Mission Impossible ki másról is szólt volna, mint Tom Cruise-ról. Most viszont minden tekintet rá összpontosul.

Éppen ezért – tudva, hogy a népszerűség a magánéletére is ki fog hatni – mielőtt annak idején igent mondott volna a szerepre, családja engedélyét is kikérte. De ők csak nevettek a kételyein. Az azóta eltelt idő egyébként igazolta Renner kételyeit: az utóbbi időben családja és a szűkebb környezete is kénytelen elszenvedni a bulvársajtó fokozott érdeklődését – például azt, hogy az anyja szemetesét és a haverja szennyeskosarát is megpróbálják átkutatni a botrányra kiéhezett sajtómunkások, vagy éppen azt fotózzák, ahogy a felesége a szemöldökét szedi vagy pelenkát cserél a gyereknek.

 

Ennek ellenére Renner nem bánta meg a döntését. Az erre vonatkozó kérdésre válaszolva lelkesen számolt be arról, hogy végre megtapasztalhatta, milyen is a szakma csúcsán lévő filmes szakemberekkel dolgozni, akiknek köszönhetően a forgatás a svájci órához hasonló pontossággal zajlik.

Joggal merül fel az a kérdés is, hogy mennyire vette igénybe fizikailag a szerep. Ezzel kapcsolatban a színész felidézte A bombák földjének forgatását, ami valóban nehéz volt, hiszen az iraki határhoz közel, feszült környezetben zajlott, ráadásul a bombahatástalanító tűzszerészek súlyos öltözetében kellett játszani a közel 50 fokos melegben. A Bourne-film előtt elhatározta, hogy a legtöbb kaszkadőrt igénylő jelenetet ő oldja meg, segítség nélkül. A film producereit nem villanyozta fel az ötlet, hiszen egy esetleges sérülés után a kaszkadőrt gond nélkül le lehet cserélni, ám ugyanez a főszereplő esetében már számos gondot okoz – kezdve azzal, hogy le kell egy időre állni a forgatással. Éppen ezért komoly tréninget tettek kötelezővé Renner számára, akire egyébként át is ragadt valamennyire a producerek félelme: a forgatás alatt többször is gyötörték olyan rémálmok, hogy balesetet szenved a motorbiciklivel és magával rántja filmbéli partnerét, Rachel Weiszt is. Éppen ezért azt a tanulságot is leszűrhette magának, hogy az ilyen akciójelenetek sokkal nagyobb bizalmat igényelnek az intimebb pillanatok megteremtésénél, amitől a színészek többsége szintén félni szokott.

Az új Bourne-film Magyarországon szeptember elején kerül majd a mozikba.

Forrás: Gazeta Wyborcza

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.