Még mindig nincs új direktora a székesfehérvári színháznak

Grund

2012. január 27., péntek 14:00

Miután egyik jelölt sem kapta meg a kinevezéshez szükséges szavazatot, érvénytelennek nyilvánította a székesfehérvári Vörösmarty Színház vezetésére kiírt pályázatot Székesfehérvár közgyűlése, amely egyben új pályázat kiírása mellett döntött pénteki rendkívüli ülésén.

Az új igazgató megválasztásáig továbbra is Quintus Konrád igazgatóhelyettes irányítja a teátrum munkáját. A rendkívüli közgyűlést azt követően hívták össze, hogy múlt heti rendes ülésen a képviselőknek el kellett halasztaniuk a döntést, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) kultúráért felelős államtitkársága ugyanis jogi természetű problémákat fogalmazott meg az egyik jelölttel kapcsolatban.

A tárca arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik pályázó nem rendelkezik az előadó-művészeti törvény által előírt ötéves szakirányú szakmai gyakorlattal. Az érintett jelölt most, a rendkívüli ülés napján írásban visszavonta a pályázatát, így róla a közgyűlés nem szavazhatott, a képviselők csak döntésének tudomásul vételéről voksolhattak. Miután a megjelent jelöltek meghallgatását követően a többi pályázó egyike sem kapta meg a képviselőktől a kinevezéshez szükséges minősített szavazati többséget, a közgyűlés „kényszerűen” új pályázat kiírásáról döntött. (A pályázók közül hárman nem jelentek meg az ülésen, ketten közülük elfoglaltságuk miatt levélben mentették ki magukat.)

Az új vezető megválasztásáig is van felelős irányítója a teátrumnak,
az igazgatói jogköröket ellátó, és azok alapján eljáró Quintus Konrád


A döntéssel kapcsolatban a rendkívüli közgyűlést követően újságírók előtt Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester úgy fogalmazott: a képviselők egy „kis kurucos mentalitással” azt is szerették volna jelezni, hogy „a fehérvári kérdések továbbra is Fehérváron fognak eldőlni. A pályázat során korrekt pályázókat és jó pályázatokat ismertünk meg.” (Cser-Palkovics András a múlt héten úgy fogalmazott: az államtitkárság „furcsán időzített levelét tekinthetjük nyomásgyakorlásnak is, de a székesfehérvári színház vezetéséről itt helyben, Székesfehérváron születik döntés”.)

Az új pályázati kiírás előkészítéséhez a lehető leggyorsabban hozzálátnak, a polgármester szerint remélhetőleg három-négy hónap múlva lesz igazgatója a színháznak. Az új vezető megválasztásáig is van felelős irányítója a teátrumnak, az igazgatói jogköröket ellátó, és azok alapján eljáró Quintus Konrád.

A csaknem egymilliárd forint költségvetésből gazdálkodó Vörösmarty Színház igazgatói posztjára azt követően írta ki a most eredménytelenné vált pályázatot az intézményt fenntartó városi önkormányzat, hogy a közgyűlés tavaly április 27-i hatállyal megszüntette a korábbi igazgató, Vasvári Csaba megbízatását. A pályázati határidőig kilencen nyújtottak be pályázatot, de időközben az aspiránsok közül ketten úgy döntöttek, hogy együtt pályáznak.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.