Meghalt a bendzsóforradalmár

Grund

2012. március 29., csütörtök 13:39, frissítve: csütörtök 13:49

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Earl Scruggs amerikai countryzenész és -szerző, a bendzsó legnagyobb hatású mestere és pengetési módjának forradalmasítója.

Earl Scruggs négyévesen kezdett bendzsózni, tizenegy évesen figyeltek fel rá egy rádiós tehetségkutatón, tizenöt évesen már zenekarokban játszott.

Vérbeli újító volt egész életében, saját fejlesztésű, háromujjas pengetési technikájával a bendzsót kísérőhangszerből fergeteges szólóinstrumentummá léptette elő az 1940-es években. Nem a dixielandben használatos négyhúros bendzsón játszott, hanem öthúroson, pengető helyett pedig ujjbegyre húzott műkörmöket használt. Technikájával a játék sebességét rendkívül gyorsra, elképesztően virtuózra tudta fokozni, és igazi vérpezsdítő hangulatot teremtett.

Scruggs azonban nemcsak a játékmódot forradalmasította, hanem a hangszert is. A róla elnevezett Scruggs-peckek révén „nyávogtató” – a slide-gitáréhoz hasonló – csúszkahangzással is szolgált, amellyel Flint Hill Special című szerzeményének adott különleges hangzást. Megrögzött újítóként egy idő után elunta a country – azon belül a bluegrass alműfaj – hagyományos harmóniavilágát, és a rockzene felé fordult, ötvözte vele bendzsójátékát. Játszott egyebek közt a Steppenwolffal, amelynek Born to be Wild című száma szintén egy film, a Szelíd motorosok révén vált még ismertebbé a világban.

A kilencvenes években egészsége cserbenhagyta, az ezredfordulóra viszont ismét aktív lett, 2001-ben megjelent lemezén többek közt Sting, Elton John, Johnny Cash, John Fogerty, Don Henley, Steve Martin (az amerikai komikus remek bendzsós) is hallható.

A Fireball Mail egy korai klasszikusa:

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.