Meghalt a sci-fi óriása

rKissNelli

2012. június 6., szerda 18:05, frissítve: szerda 18:53

Elhunyt 91 éves korában Ray Bradbury amerikai sci-fi író, a Marsbéli krónikák és a Fahrenheit 451 című világhírű kötetek szerzője. Az író Kaliforniában halt meg, halálhírét lánya közölte.

Ray Douglas Bradbury 1920-ban született, 91 éves korában élte a halál.

Élete során 27 regényt és elbeszéléskötetet, és összesen nagyjából 600 novellát írt, amelyekkel nagyban hozzájárult az alulreprezentált sci-fi műfaj elismeréséhez. Egyesek szerint neki köszönhető, hogy a műfaj az irodalmi kánon korlátain belülre kerülhetett.

Fotó: Wikipédia


A szerző első publikációja a Pendulum 41 volt, amely a Super Science Storiesban jelent meg. Ezután a Thrilling Wonder, majd a Planet Stories magazinokba írt. 1942-ben írta meg a The Lake (A tó) című művét. 1945-ben a The Big Black and White Game (A nagy fekete-fehér játszma) című novellája bekerült a Legjobb amerikai novellák című válogatásba. 1947-ben jelent meg első novelláskötete Dark Carnival (Sötét karnevál) címmel. 1950-ben írta társadalomkritikus, az atomkor és a rasszizmus veszélyeire figyelmeztető The Martian Chroniclest (Marsbéli krónikák).

Annak ellenére, hogy mindenütt a sci-fi egyik atyjaként emlegetik, Ray Bradbury  nem tartotta magát sci-fi írónak. Szerinte a Fahrenheit 451 volt az egyetlen kötete a science fiction műfajában, az összes többit inkább a fantasy kategóriába sorolta. „A fantasy olyan dolgokról szól, amelyek nem történhetnek meg, a science fiction pedig olyasmikről, amelyek akár meg is történhetnének” – idézi a szerzőt a Chicago Tribune visszaemlékezése.

A Fahrenheit 451 című regényét 1953-ban adták ki. Ebből készítette el Truffaut emlékezetes, azonos című kultuszfilmjét, amelynek már az újbóli filmre vitele is szóba került. A filmmel, a televízióval Bradburynek jelentős a kapcsolata: írt tévéfilmeket (többet Alfred Hitchcock rendezett) és mozifilmeket is, például a Moby Dicket, melynek főszerepét Gregory Peck játszotta el.

Számos kitüntetése mellett az Amerikai Science Fiction Írók Szövetsége (SFPA) a nagymesterének nevezte ki. 2000-ben az amerikai Nemzeti Könyvdíj átadásakor életműdíjjal jutalmazták. Ray Bradburynek számos könyve – köztük a Fahrenheit 451 és a Marsbéli krónikák is – megjelent magyar nyelven. 2007-től 2012-ig öt novelláskötetét adták ki magyarul.

A szerkesztő ajánlja

Katona Mariann

Szigetvári Viktor: Visszalépünk két LMP-s javára

Az Együtt miniszterelnök-jelöltje szerint Habony Árpád inkább szak, mint ember, de a munkájához ért. Interjú.

Vég Márton

Titkos budapesti albérletek menekülteknek

Azt is eltitkolta a kormány, hogy 2016 augusztusa óta Budapesten már lakhatási program is van menekültek számára.

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.