Meghalt az ELTE volt dékánhelyettese, Orlovszky Géza

L. D.

2017. június 17., szombat 14:45, frissítve: szombat 15:28

Ötvenhét éves korában váratlan hirtelenséggel elhunyt az ELTE BTK volt tudományos dékánhelyettese, Orlovszky Géza – tájékoztatott az ELTE Bölcsészettudományi Karának Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézete. A professzor a Régi Magyar Irodalomtörténeti Tanszék tanszékvezető docense, a BTK egykori tudományos dékánhelyettese volt.

Orlovszky 1985-ben végzett az ELTE-n magyar-történelem szakos tanárként, majd tudományos kutatóként dolgozott az Országos Széchényi Könyvtárban. Régi magyar irodalmat 1996-tól oktatott az ELTE-n, hogy két évvel később már adjunktus, 2003-tól pedig egyetemi docens, majd tanszékvezető legyen. 

Nagy szerepet vállalt az egyetem közéletében, a kreditrendszer bevezetésekor, illetve a BA és MA képzések elindításakor részt vett az új képzési rendszer kialakításában. 2009-től évekig volt a bölcsészettudományi kar tudományos dékánhelyettese. Az Irodalom- és Kultúratudományi Intézet szerint az utóbbi években már kevesebb közéleti szerepet vállalt.

A XVII.–XVIII. századi magyar irodalmat kutatta, és egyetemi tanulmányaitól fogva elköteleződött a Zrínyi-kutatás iránt. Ő felelt Zrínyi Miklós Adriai tengernek Syrenaia című kötetének kritikai szövegkiadásáért, illetve szerkesztette a 2007-es Magyar irodalom történetei barokk kori fejezeteit. Részt vett a 2010-ben az Akadémiai Kiadónál megjelent Magyar irodalom szerkesztésében is.

Az ELTE BTK tavaly vesztette el két másik fontos oktatóját is. Július 8-án hunyt el a Modern Magyar Irodalomtörténeti Tanszék habilitált egyetemi docense, Bárdos László, míg július 24-én az intézmény professor emeritusa, Szegedy-Maszák Mihály távozott.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.

MN

Az én Jókaim – 193 éve született a „nagy magyar mesemondó”

A nagy elbeszélőre emlékezve arra kértük szerzőinket, meséljenek nekünk egy flekk Jókait.

Pethő Tibor

„Párttitkárok soha nem határozhatják meg az anyaszentegyház magatartását”

Az év elején mutatták be a Bulányi György piarista papról és a Bokor közösségről szóló dokumentumfilmet.

Vékony Zsolt

Egy szemérmes és roppant energikus ember – hetvenéves Cserhalmi György

Bár az utóbbi években több lesújtó dologgal is szembe kellett néznie, továbbra is kiemelkedő ikonja a magyar színjátszásnak.