Meghalt Borisz Grigorjev

Grund

2012. augusztus 9., csütörtök 13:40, frissítve: csütörtök 13:48

Elhunyt Borisz Grigorjev neves orosz filmrendező. Szerdán hetvenöt évesen érte a halál Moszkvában.

Grigorjevet elsősorban a Kapaszkodj a fellegekbe című magyar–szovjet filmszatírából ismeri a magyar mozik közönsége, Szász Péterrel rendezte közösen az 1971-ben bemutatott alkotást

Leginkább detektívfilmeket rendezett, a legismertebb és Magyarországon is bemutatott ilyen alkotásai között szerepelnek a Petrovka 38 és A bűn hálójában címűek. A rendező több kollégájához hasonlóan kisebb epizódszerepekben is feltűnt saját műveiben, például a Petrovka 38-ban – olvasható az Argumenti i fakti orosz lap honlapján.

Grigorjev 1935. október 26-án született Irkutszkban. 1958-ben végzett az uráli műszaki egyetem építész szakán Szverdlovszkban (ma Jekatyerinburg). 1965-ben szerzett filmrendezői diplomát az orosz filmművészeti egyetemen. Tanárai, mentorai Szergej Geraszimov és Tamara Makarova voltak. 1964-ben kezdett dolgozni rendezőként a Gorkij Filmstúdióban.

Tizenhét egész estés játékfilmet rendezett. Korai művei között volt az Első hó című 1964-ben. 2006-tól a Natalja Nyeszterova Egyetem film- és televízió tanszékét vezette Jurij Karojjal.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.