Meghalt Giorgio Pressburger magyar származású olasz író

MTI

2017. október 5., csütörtök 19:25, frissítve: csütörtök 22:48

Nyolcvanévesen elhunyt csütörtökön Giorgio Pressburger magyar származású olasz író, újságíró, műfordító, dramaturg, rendező, a budapesti Olasz Kulturális Intézet volt igazgatója – jelentette az ANSA olasz hírügynökség.

Az évtizedek óta Triesztben élő író halálát Cividale del Friuliban (Udine megye) jelentették be, a Mittelfest nevű kelet-közép-európai művészeti fesztiválon, amelynek alapítója és művészeti vezetője volt.

Giorgio Pressburger (Pressburger György) 1937. április 21-én született Budapesten szlovákiai zsidó szülők gyermekeként, 1956-ban a szovjet megszállás elől menekült Magyarországról Olaszországba.

A római Accademia d'Arte Drammatica rendezői szakán szerzett diplomát; 1968 és '76 között a Római Nemzeti Színiakadémián tanított. Elbeszéléseiért, regényeiért, publicisztikáiért számtalan irodalmi díjban részesült.

Színdarabokat rendezett, írt és fordított. Olaszországban ő vitte színre Bartók Béla Kékszakállú herceg vára című operáját a milánói Scalában, valamint Ligeti György Le Grande Macabre-ját a bolognai színházban.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Rádiós, televíziós tevékenysége is jelentős volt, akárcsak az opera, az operett és a filmművészet terén végzett munkája. 1991-ben alapította meg a Mittelfestet, amelynek művészeti vezetője volt. Tagja volt a 2010-es pécsi EKF-program művészeti tanácsának.

Giorgio Pressburger 2002 októberében a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült, az indoklás szerint azért, mert a budapesti Olasz Kulturális Intézet vezetőjeként 1998 és 2000 között „elmélyítette és folyamatosan ápolta a magyar–olasz kulturális kapcsolatokat”.

Műfordítóként mások mellett Esterházy Péter és Kertész Imre műveinek olaszra átültetésében működött közre, tavaly ő írt nekrológot mindkettőjükről a legrangosabb olasz napilapban, a Corriere della Serában.

Korábbi lapja pedig most róla emlékezett meg. A Corriere kiemelte, hogy Giorgio Pressburger nemcsak „kulturális érzékenysége”, hanem udvariassága és mások iránti segítőkészsége miatt is rendkívüli ember volt.

A trieszti Il Piccolo szerint Pressburger a „trieszti irodalom zsidó lelkiségét” testesítette meg.

Deborah Serracchiani, az északkelet-olaszországi Friuli Venezia Giulia tartomány elnöke megemlékezésében kijelentette, Giorgio Pressburgerrel „egy nagy európait veszítünk el, fáradhatatlan alkotót, szemtanúját annak, mi lehet a legrosszabb és a legjobb közös európai otthonunkban”. Serracchiani hangsúlyozta, hogy a Giorgio Pressburger alapította és vezette Mittelfest nevű kelet-közép-európai művészeti fesztivál aktív kulturális közvetítői szerepet töltött be Európa keleti felével még a vasfüggöny idején.

A tartomány elnöke kijelentette, egész Friuli Venezia Giulia lerója tiszteletét Giorgio Pressburger személyének, irodalmi munkásságának emléke előtt. „Számos gyökérrel rendelkező világpolgár volt, és olyan ember, aki nem tért ki a politikai kihívások elől (...), hozzájárult térségünk kulturális arculatának megrajzolásához, és mindezt nemzetközi színvonalon tette” – hangsúlyozta Deborah Serracchiani. 

A szerkesztő ajánlja

Pintér Bence

„A rendszerváltás ígérgető politikusjelöltjei tudatlanok vagy demagógok voltak”

Romsics Ignác Mária Terézia átértékeléséről, a konstruktív mítoszrombolásról és a történész feladatáról. Interjú.

Németh Ványi Klári

Aki a gulágon nőtt fel

Az akkor mindössze tizennégy éves Nagy Rózsát 1945 januárjában hurcolták el Göncről. Az ő történetével emlékezünk a kommunizmus áldozataira.

Molnár Csaba

A rádiumlányok a női emancipáció hősei voltak, de az életükkel fizettek

„Nyald, mártsd, fesd!” – mantrázták az óragyárakban fillérekért dolgozó fiatal nők, akik szinte másodpercenként ettek a sugárzó anyagból.

Pápay György

A körzetek többségében nem tekinthető lefutottnak a választás

Néhány százalékos országos erősödés számos egyéni győzelmet hozhat az ellenzéknek.