Meghalt Jevgenyij Paszternak

BL

2012. július 31., kedd 21:23

Nyolcvannyolc éves korában kedden Moszkvában meghalt Jevgenyij Paszternak irodalomkritikus, Borisz Paszternak híres orosz költő és író fia.

Jevgenyij Paszternak moszkvai lakásában hunyt el szívroham következtében – közölte unokahúga, Jelena Paszternak a RIA-Novosztyi orosz hírügynökséggel. Jevgenyij Paszternak mindenekelőtt apja életrajzával tűnt fel 1997-ben. Borisz Paszternak regénye, a Zsivago doktor a Szovjetunióban harminc éven át tiltott volt, majd a kommunizmus bukása után Oroszországban kötelező olvasmány lett.

Jevgenyij Paszternak vette át 1989-ben Stockholmban az apjának 1958-ban odaítélt irodalmi Nobel-díjat, amelyről apja lemondott a Zsivago doktort antikommunista műnek tartó szovjet hatóságok nyomására.

Jevgenyij Paszternak 2005-ben közreműködött Borisz Paszternak teljes életművének oroszországi megjelentetésében az író és költő születésének 115. évfordulójára. „Apja és barátai, az értelmiségi értékek és az orosz kultúra igaz híve volt” – mondta róla Natalja Szolzsenyicina, Alekszandr Szolzsenyicin író özvegye, akit az ITAR-TASZSZ hírügynökség idézett.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.