Meghalt Máthé János

Grund

2012. június 6., szerda 13:27

Szülővárosában elhunyt kedden Máthé János kassai szobrászművész.

Máthé János 1922. június 14-én született, 1945–50 között a prágai képzőművészeti akadémián tanult Otakar Spaniel professzornál. Kassán alkotott, ugyanakkor nem vett részt különböző „kötelező” emlékművek faragásában. Kisdy Benedek kassai püspökről készült szobrát csak a rendszerváltás után lehetett kiállítani. Számos szobra díszíti Kassa köztereit.

A hatvanas években súlyos autóbalesetet szenvedett Miskolcon, gyakorlatilag újra kellett tanulnia beszélni, de ezt követően is alkotott – írja a halálhírről szintén beszámoló Új Szó című szlovákiai napilap internetes oldalán. Posztkubista nonfiguratív módon fejezte ki magát; a fájdalmat, a magányt és egyéb lelki tartalmakat, melyek a keresztyénséghez kötődnek. Két éve jelent meg az első monográfia munkásságáról a Jó keresője (Hl’adac dobra) címmel, amelynek szerzője Radislav Matustík.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.