Meghalt Tony Scott – egy életmű a halálugrás előtt

Tölgyesi

2012. augusztus 20., hétfő 15:20, frissítve: kedd 00:06

Tom Cruise felfedezése és a kilencvenes évek akciófilmjeinek emlékezetes beszólásai is Tony Scott nevéhez fűződnek. A brit rendező Magyarországon is forgatott filmet. Tony Scott vasárnap önkezével vetett véget életének, a legújabb hírek szerint gyógyíthatatlan agydaganata volt.

Mint arról hírt adtunk, Tony Scott filmrendező vasárnap Kaliforniában öngyilkosságot követett el, több tanú szeme láttára levetette magát a Vincent Thomas hídról, amely Los Angelest San Pedróval köti össze. A rendező mindössze hatvannyolc éves volt, feleségét, Donna Scott Eilson színésznőt és ikerpár fiait, a tizenkét éves Franket és Maxot hagyta magára. A rendező búcsúlevelet hagyott hátra egyes források szerint az autójában, mások szerint az irodájában. Végzetes tettének indoka az ABC News augusztus 20-án (magyar idő szerint) este közzétett híre szerint az lehetett, hogy operálhatatlan agydaganata volt.

Tony Scott a háromszoros Oscar-jelölt rendező, Ridley Scott hét évvel fiatalabb öccse és üzlettársa volt. (Ridley nevéhez olyan filmek fűződnek, mint a Szárnyas fejvadász, A nyolcadik utas: a Halál, a Thelma és Louise, az 1492 – A Paradicsom meghódítása, vagy a Gladiátor.)  Anthony David Scott néven született 1944-ben az angliai North Shieldsben, festőművésznek készült, a Royal College of Art hallgatójaként szerzett diplomát. Ridley hatására szeretett bele a filmek világába – igaz, sikeres rendezőként, producerként később is úgy nyilatkozott, festőként gondolkodik, a filmrendezést egyszerűbb feladatnak tartotta.

Tony Scott családja körében, utolsó rendezése, a Száguldó bomba 2010-es Los Angeles-i bemutatója előtt

Fotó: Europress / AFP


A hetvenes években televíziós producerként, reklámfilmek rendezőjeként indult a pályája. A bátyjával közösen létrehozott Ridley Scott Associates égisze alatt debütált a televízióban egy Henry James-adaptációval, egy sikertelen horrorfilm után 1985-ben jött el a nagy hollywoodi áttörés, az egykori magyar videotékák nagy kedvencével, a Top Gunnal, amely a pilótát alakító Tom Cruise-t egy csapásra a csillagok közé repítette.

Pályája során Tony Scott együtt dolgozott Eddie Murphyvel a Beverly Hills-i zsaru 2-ben (1987), a Mint a villámban (1990) újra Tom Cruise-zal. Különösen Denzel Washingtonnal forgatott szívesen, akivel összesen öt filmen dolgoztak közösen. Közülük Az utolsó esély (1995), A hajsza a föld alatt (2009) és A száguldó bomba (2010) voltak a legnépszerűbbek. Míg A közellenség Will Smith-szel (1998) talán a legjobb és az egyik leghumorosabb.

A kilencvenes évek Tony Scott nagy időszaka volt: több filmje az – olykor szabad szájú – emlékezetes beszólások tárháza lett. Ilyen a különös barátsággal és családi drámatörténettel színezett Az utolsó cserkész (1991), amelyben Bruce Willis a lecsúszott alkoholista magánnyomozót alakítja, míg Damon Wayans Willis a levitézlett futballsztárt, vagy a Quentin Tarantino forgatókönyvéből készült Tiszta románc (1993). Budapesten kisebb felfordulást és hatalmas érdeklődést váltott ki a Robert Redford és Brad Pitt főszereplésével készült Kémjátszma (2001) forgatása – innentől datálódik, hogy Brad Pitt és felesége, Angelina Jolie rendszeresen visszatér Magyarországra.


Rendezői karrierje mellett Ridley-vel számos film producereként is feltűnt. Többek között a 2005 és 2010 között futó Gyilkos számok című televíziós sorozat, A szupercsapat Liam Neesonnal, Bradley Cooperrel a főszerepben, vagy a 2011-ben bemutatott Fehér pokol (szintén Liam Neesonnal) fűződik a nevéhez. De ő volt a producere az idén bemutatott sikerfilmnek, a Prometheus című sci-finek is, amely 327 millió dolláros nyereséget könyvelt Ridely Scott rendezésében.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.