Megmentik a Soundcloud internetes zenemegosztót

2017. augusztus 13., vasárnap 19:00, frissítve: hétfő 09:14

Úgy néz ki, megmenekül a Soundcloud internetes zenelejátszó, miután 170 millió dolláros befektetéshez jut a platform – jelentette a BBC. A hírt a svéd alapítású, berlini székhelyű vállalat elnöke, Alexander Ljung is megerősítette, egyúttal blogbejegyzésében jelezte, ezzel párhuzamosan átalakítások lesznek a cég vezetésében, ő például távozik tisztségéből.

Az új vezető a Vimeo videómegosztótól jön, Kerry Trainor vezérigazgatói minőségben veszi át a Soundcloud irányítását. Ugyancsak a Vimeónál dolgozott korábban Mike Weissman is, aki pedig a napi operatív ügyekért felel majd.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a 2008-ban elindított, világszerte sok, főleg kezdő zenész számára az egyik fő publikálási felületnek számító szolgáltatás igen nagy anyagi gondokkal küzd, jó ideje veszteséges. Július elején munkatársainak 40 százalékát, 173 főt bocsátottak el, és 50 napra, azaz szeptemberig maradt elég forrásuk a működéshez. Akkor számos előadó, köztük talán a legismertebb, Chance the Rapper jelezte, nem lenne jó veszni hagyni a Soundcloudot, meg kellene menteni, hogy tovább tudjon üzemelni.

Ljung egyébként amellett, hogy azt írta, az oldal anyagilag jó ideig rendben lesz, azt is leszögezte, a változással is ugyanaz az alulról építkező független megosztó lesz, mint eddig. Vagyis ezek szerint nem kerül egy nagy internetes multi alá sem a jelenleg 40 millió felhasználóval rendelkező oldal.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.08.14.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.