Megregulázott utcazenészek

Grund

2012. augusztus 8., szerda 11:52, frissítve: szerda 11:54

Legalább húsz dalból álló repertoárral szabad csak utcazenélni ezentúl Dublinban – így rendelkeztek az ír "fővárosatyák".

A zöld sziget köztéri zenélési kódexe előírja azt is, hogy legkevesebb 50 méternek kell lennie két zenélő között, korlátozza az elektromos erősítők használatát – egyes övezetekben tiltja, másutt hangerőmaximumot szab meg – és az előadások időtartamát. Mindemellett nem engedi, hogy egyes előadók kisajátítsanak maguknak helyeket.

A boltosok örülnek a rendeletnek, mert főként a túlzott hangerő vevőűző is lehet.

„Nézzen be hozzám! Teljesen üres a boltom, mert a megengedettnél magasabbra tekeri fel az erősítőjét. Kénytelenek vagyunk hívni a rendőrséget” – idézte Richard O'Rourke üzletvezetőt a BBC hírportálján, megszólaltatva a hang(erő)forrást is.

„Szájdobos vagyok. Elismerem, hogy hangos, de a boltokból kijövő emberek közül több ad pénzt, mint ahány el akar hallgattatni” – mondta Scott Jackson kanadai utcai előadó.

„Azt mondják, hogy egy jó napon két óra alatt 150 eurót is össze lehet zenélni, de higgyék el nekem, az utcazenész keményen meg is dolgozik érte” – idézte a BBC Ciaran Mackey énekest, aki szintén a megengedettnél hangosabb volt, de a rendőrség kérésére engedelmesen visszavett erősítője hangerejéből.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.