Megsértették Bartók színpadi szerzői jogait

Tölgyesi Gábor

Tölgyesi Gábor

2017. január 11., szerda 10:23, frissítve: szerda 10:39

Akár több tízezer eurós számlát is kaphat annak a produkciónak a szervezője, amely a Bartók újratöltve pályázat nyertes előadásait vitte színpadra az Átrium Film-Színházban – írtuk december 21-ei számunkban. A Deák 17 Galéria pályázatának nyertesei középiskolás diákok voltak, akik Bartók Béla három színpadi művét fogalmazták újra a zeneszerző születésének 135. évfordulójára. Jogsértő lehet azonban a középiskolások előadási projektje, sőt már maga a Deák 17 Galéria pályázati kiírása is: Bartók színpadi műveinek szerzői jogai ugyanis Magyarországon nem jártak le, hiába telt el Bartók Béla halála óta több mint hetven év – emlékeztettük olvasóinkat.

A Deák 17 Galéria elismerte, hogy hibázott, és kedden az alábbi közleményt juttatta el a Magyar Nemzethez: „A Deák 17 Galéria által 2016. december 20-án rendezett Bartók újratöltve című produkció kapcsán a Deák 17 Galéria munkatársa helytelenül tett nyilatkozatot az MTVA M5 tévécsatornának, valamint a Magyar Távirati Irodán keresztül számtalan sajtóterméknek arról, hogy Bartók Béla színpadi műveinek szerzői jogi védelme megszűnt volna. A valóság ezzel szemben az, hogy Bartók Béla három színpadi művének szerzői jogai a három színpadi művére vonatkozóan majd csak e művek társszerzőinek halálát követő 70. év utolsó napján fognak megszűnni. Ennek értelmében a Deák 17 Galéria a három művet jogosítás és felhasználási szerződés nélkül jogtalanul használta fel, ezzel megsértette Bartók Béla személyhez fűződő szerzői jogait, továbbá a művek kiadóinak anyagi jogait, és a szerzői jog lejártára vonatkozó nyilatkozatával félrevezette a közvéleményt, mindezekért ezúton elnézést kér.”

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.01.11.

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.