Megújul a hatvani Grassalkovich-kastély

Grund

2012. augusztus 9., csütörtök 16:50

Megkezdődhet a Hatvan központjában álló Grassalkovich-kastély felújítása azt követően, hogy a Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság zöld jelzést adott a 3,15 milliárd forintos beruházás megvalósításának.

Az épületben kap helyet a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum, amely a történelmi Magyarország vad- és halfajaival, azok életterével, valamint a vadászat, halászat és a környezetet alkotó erdészet fejlődésével ismerteti majd meg a vendégeket – közölte Bátor Henrietta, az önkormányzat médiareferense csütörtökön.

A 2014 elejére megvalósuló fejlesztés keretében megújul a kastély 2,5 hektáros parkja is, amelyet a Kárpát-medencében őshonos növényekkel ültetnek be – tette hozzá.

Szabó Zsolt, a város polgármestere elmondta, hogy az Észak-magyarországi Operatív Program keretében kiírt tenderre közösen nyújtott be pályázatot a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és a hatvani önkormányzat.

A 4500 négyzetméter hasznos alapterületű, a pincével együtt háromszintes kastélyépületben a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítóhelyeként kap helyet az országos vadászati múzeum, amelynek célja, hogy erősítsék, korábbi presztízsére emeljék a vadászat társadalmi elfogadottságát, valamint megjelenítsék a magyar vadgazdálkodás világszerte elismert szerepét – fűzte hozzá.

Ugyanakkor Széchenyi Zsigmondnak, Fekete Istvánnak, Kittenberger Kálmánnak, valamint a Hatvany és a Grassalkovich családnak emléket állító szobákat is be szeretnének rendezni a múzeumban.

A Hatvan központjában álló kastélyt eredetileg Grassalkovich Antal építtette 1758-ban, a műemléképület azonban 1983 óta kihasználatlanul, üresen áll, csupán egyik szárnyában működik a városi művelődési központ – mondta a polgármester.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.