Megújul a Néprajzi Múzeum arculata

Grund

2014. március 6., csütörtök 07:43

Megváltozott arculattal és megújult küldetéstudattal folytatja munkáját az idén 142. születésnapját ünneplő budapesti Néprajzi Múzeum.

Nem külsőségekben, hanem tartalmában, a közönség felé közvetített üzenetében akar megújulni a Néprajzi Múzeum, amely olyan nyitott kulturális térré akar válni, ahol összeér a múlt a mával, a tudomány a tanítással, ahol kultúrák és generációk találkoznak és beszélnek egymással – hangsúlyozta Kemecsi Lajos, az intézmény főigazgatója a múzeum napján szervezett szerdai sajtótájékoztatón.

Hozzátette: az épület homlokzatát díszítő molinókon a 2013 őszén elfogadott küldetésnyilatkozatban szereplő négy hívószó – érték, élmény, ember, emlék – jelenik meg markánsan az idén nyíló három időszaki kiállításhoz kapcsolódva.

Hangsúlyozta: ez a négy fogalom kifejezi azt, ahogyan a Néprajzi Múzeum munkatársai a közösségről, a kultúráról, a hagyományról és a megújulásról gondolkodnak. A küldetésnyilatkozat nagy hangsúlyt fektet a társadalmiságra, a kultúrák és identitások sokszínűségének bemutatására, megértésére és elfogadására.

A főigazgató emlékeztetett arra, hogy a Néprajzi Múzeum 1872 óta gyűjti, archiválja, óvja, kutatja és közvetíti nemcsak a magyarországi, hanem az európai és az Európán kívüli közösségek hagyományos és modern kulturális emlékeit.

A múzeumi napon, szerdán nyílik a Boglár Lajos kultruális antropológus amazóniai gyűjteményének tárgyait bemutató Tollvarázs, valamint a Csendéletek a Székely Partiumban – Kutatók a terepen című tárlat. Az utóbbi egy 2004 óta tartó, Csajbók Csaba építészmérnök által vezetett építészeti-néprajzi felmérés eredményeibe enged bepillantást, a június 9-ig látogatható Tollvarázs című kiállításon egzotikus amazóniai madarak tollaiból készült tárgyak láthatók.

Boglár Lajos hagyatékából a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány Fogadj örökbe egy tárgyat! című internetes szponzorkereső kampány révén, 45 egyéni és 3 intézményi támogató segítségével sikerült 70 tárgyat megvásárolni – mondta el Kemecsi Lajos.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az idei kiállítások között szerepel az április 10-től látható, Bicikliváros című tárlat, amely a Szabadkai Városi Múzeumban rendezett, A biciklisek városa című kiállítás anyaga mellett a budapesti kerékpáros-kultúrát is bemutatja. Tárgyak, képek és szövegek segítségével az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő magyar örökségeket vonultatja fel az április 18-tól látogatható kiállítás.

A drótostótok, a teknőscigányok és az üstfoltozók életmódját, társadalmi helyzetét és kulturális szokásait, valamint a jellegzetesen magyar kerámiatípust, a miskakancsót mutatja be a júniusban nyíló két tárlat.

A Szakrális Művészetek Hetéhez kapcsolódva Balla Péter népzenekutató, hegedűművész, egyházzenész munkásságát ismerteti meg a közönséggel népzenei felvételeken, kiadványokon és néprajzi tárgyakon keresztül a szeptember 14-től látogatható kiállítás.

A holokauszt-emlékév részeként És mi volt azelőtt? címmel október 30-án nyíló tárlat azt a kérdést járja körül néprajzi és antropológiai eszközökkel, hogy a magyarországi – elsősorban vidéki – zsidóság hogyan élte hétköznapjait, ünnepeit a második világháborút megelőző időszakban, milyen gazdasági, kulturális, társadalmi szerepet töltött be a lokális társadalmakban.

Torday Emil 1907 és 1909 közötti kongói expedíciójának kollekciójából mintegy száz darabot láthat a közönség a novemberi kiállításon, a gyűjteményhez katalógus is készül.

Idén a Néprajzi Múzeum fogadja be a 21. Betlehemi Jászol Kiállítást – kiegészítve a saját gyűjteményéből származó néprajzi témájú iparművészeti tárgyakkal – amelyet december 4-től 2015. január 11-ig tekinthetnek meg az érdeklődők.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.