Megújult a templom

WA

2012. június 23., szombat 22:28, frissítve: vasárnap 14:44

Befejeződött a pátyodi görög és római katolikus templom felújítása. Az imaházakat a két történelmi egyház elöljárói szentelték fel szombaton a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen.

A magyar-román határ közelében fekvő, 660 lelkes község templomait uniós támogatás és hazai források segítségével újíthatták fel az egyházközségek. A rekonstrukció során elvégezték az épületek külső vakolását és festését, a nyílászárók cseréjét, illetve rendezték, és díszburkolattal látták el környezetüket.

A pátyodi római és a görög katolikus templom felújítására több mint 13, illetve 15 millió forintot fordítottak. A templomokat ünnepélyes szentmise keretében Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Egyházmegye megyés püspöke, valamint Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke szentelte fel és adta át a híveknek.

A község római katolikus temploma az 1830-as években épült, jelenlegi formáját 1861-ben, a helyben élő tót nemzetiségű családok összefogásával nyerte el. Az oltárképet Hám János korábbi püspök ajándékozta a templomnak.

A görög katolikus templom 1891-ben épült, helyén korábban a feljegyzések szerint fatemplom állhatott.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.