Megvan, melyik lesz Vajnáék első támogatott magyar filmje

kgy

2011. december 23., péntek 19:50

A Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. első alkalommal ítélt gyártási támogatást egy magyar tervnek. Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmje lehet az egyik új hazai alkotás 2012-ben.

A Havas Ágnes vezette Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. a korábban filmszakmai támogatással foglalkozó Magyar Mozgókép Közalapítvány helyett létrehozott szervezet, amely moziban bemutatandó, egész estés játékfilmek, dokumentumfilmek és animációs filmek fejlesztéséhez, gyártás-előkészítéséhez, gyártásához és terjesztéséhez (marketing) nyújt támogatást. A Havas Ágnes vezérigazgató irányításával működő filmalap idén hat határozatot hozott, a legutolsót december 19-én, amely tegnap este óta nyilvános és elérhető a szervezet hivatalos honlapján.

Balsai Mónika, mint Liza, a rókatündér
Balsai Mónika mint Liza, a rókatündér

Az idei utolsó döntéssel a filmalap filmszakmai bizottsága első alkalommal gyártási támogatást ítélt egy filmtervnek. A reklámszakmából érkező Ujj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című terve 150 millió forint támogatásban részesült. A film trailere itt megtekinthető. Ezzel bizonyossá vált, hogy Ujj Mészáros filmterve lehet az első, a filmalap által támogatott magyar film 2012-ben.

Ujj Mészáros Károly 1968-ban született, eredeti foglalkozása közgazdász, az elmúlt tíz évben 100 reklámfilmet és 10 kisjátékfilmet rendezett, utóbbiak több tucat fesztiválon 11 díjat nyertek. Ujj Mészáros tervéről már két éve lehet hallani, a jelek szerint most érett meg a megfilmesítésre. A történet egy ápolónőről szól, aki valójában egy mágikus rókatündér, akinek udvarlói titokzatos körülmények között vesztik életüket az első randevú után.


A sikerrel pályázó projekt mellett több filmterv is forgatókönyv-fejlesztési támogatásban részesült. A Petrányi Viktória vezette Proton Cinema Kft. 7,5 millió forintot kapott Mundruczó Kornél A repülő ember című filmjére, a cég Császi Ádám Viharsarok című filmterve pedig 2,6 millió forintot kapott. Császi rövidfilmjével már elnyerte a filmszemle fődíjat, ez lesz játékfilmes bemutatkozása.

Az Uniofilm 1,5 millió forintot kapott Bodzsár Márk Örök béke című filmtervének fejlesztésére és 2,8 milliót Fazekas Csaba Swing című forgatókönyvének átdolgozására. Fazekas Csaba a legendás, Simó Sándor vezette osztály jeles tagja, aki sikeres játékfilmes bemutatkozását 2003-ban készítette el Boldog születésnapot címmel, azóta viszont játékfilmet nem készített.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Az Angelusz Iván producer irányításával működő Katapult Film Kft. 4,5 millió forintot kapott Pálfi György Toldi című forgatókönyvének fejlesztésére, és szintén Angeluszék 3,5 millió forintot kaptak Miklauzic Bence Parkoló című egész estés filmjük forgatókönyvének fejlesztésére. Utóbbi forgatókönyv már kapott díjat idén Cannes-ban is. Miklauzic idén bemutatott, A zöld sárkány gyermekei című filmje után ez lehet a fiatal rendező harmadik játékfilmje.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.