Megvannak a Gárdonyi zeneszerzői pályázat döntősei

Grund

2013. november 20., szerda 18:14, frissítve: csütörtök 16:09

Különleges karácsonyi koncerttel zárul 2013. december 23-án a Gárdonyi-emlékév programsorozata a megújult Zeneakadémián. Itt csendülnek fel először a nyilvánosság előtt azok a döntőbe jutott pályaművek, amelyek a Gárdonyi Emlékbizottság és az MTVA által kiírt Gárdonyi zeneszerzői pályázatra érkeztek.

A kormány még tavaly nyilvánította Gárdonyi-emlékévvé 2013-at abból az alkalomból, hogy 150 éve született Gárdonyi Géza, az Egri csillagok írója. Az emlékév különleges karácsonyi koncerttel zárul december 23-án a megújult Zeneakadémián, amelynek zenei programjáról nemrég döntöttek.

– Örvendetesen sok kortárs zeneszerző küldte el a munkáját a felhívásunkra – mondta el Rodics Eszter, a Gárdonyi-emlékév programjainak koordinátora. – A beérkezett tizenhét pályamű közül zsűri választotta ki azt a hármat, amelyet Vajda Gergely vezényletével az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar megszólaltat majd a Zeneakadémián, karácsony előestéjén. A három pályamű között a sorrendet a helyszínen dönti majd el a felkért zsűri.

A döntőbe Andorka Péter Karácsonyi kantáta, Sebők Péter Karácsonyi álom és Kecskés D. Balázs Kantáta című művei jutottak. Az összesen egymillió forint összdíjazású pályázat végső sorrendjéről Fekete Gyula Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető docense, a zsűri elnöke, Gyöngyösi Levente, Erkel-, Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, Zombola Péter zeneszerző, az MR Zenei Együttesek művészeti koordinátora, Pad Zoltán, a Kodály Kórus Debrecen vezető karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa és Molnár Szabolcs zenetörténész döntenek majd.

A Gárdonyi-emlékév záró rendezvényén a zeneszerzői pályázat művei mellett elhangzik majd Gárdonyi Géza Fel nagy örömre! című karácsonyi éneke az Egri Érseki Fiúkórus előadásában, illetve további részletek a 150 éve született író munkáiból.

A szerkesztő ajánlja

Szabó Emese

Az egészség helyett a pálinkafőzés a nemzeti ügy

A betegek nem értik, miért kellene elégedettnek lenniük. A realitásokról Rékassy Balázs egészségügyi közgazdászt kérdeztük. Interjú.

Ficsor Benedek

Az Iparművészeti élén a „Fidesz Hagyó Miklósa”

Az Iparművészeti főigazgató-helyettesi székében tűnt fel Simon Péter vállalkozó, aki kis híján csődbe vitte Szentendrét.

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

x
Rendkívüli hír