Megvannak a Gárdonyi zeneszerzői pályázat döntősei

Grund

2013. november 20., szerda 18:14, frissítve: csütörtök 16:09

Különleges karácsonyi koncerttel zárul 2013. december 23-án a Gárdonyi-emlékév programsorozata a megújult Zeneakadémián. Itt csendülnek fel először a nyilvánosság előtt azok a döntőbe jutott pályaművek, amelyek a Gárdonyi Emlékbizottság és az MTVA által kiírt Gárdonyi zeneszerzői pályázatra érkeztek.

A kormány még tavaly nyilvánította Gárdonyi-emlékévvé 2013-at abból az alkalomból, hogy 150 éve született Gárdonyi Géza, az Egri csillagok írója. Az emlékév különleges karácsonyi koncerttel zárul december 23-án a megújult Zeneakadémián, amelynek zenei programjáról nemrég döntöttek.

– Örvendetesen sok kortárs zeneszerző küldte el a munkáját a felhívásunkra – mondta el Rodics Eszter, a Gárdonyi-emlékév programjainak koordinátora. – A beérkezett tizenhét pályamű közül zsűri választotta ki azt a hármat, amelyet Vajda Gergely vezényletével az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar megszólaltat majd a Zeneakadémián, karácsony előestéjén. A három pályamű között a sorrendet a helyszínen dönti majd el a felkért zsűri.

A döntőbe Andorka Péter Karácsonyi kantáta, Sebők Péter Karácsonyi álom és Kecskés D. Balázs Kantáta című művei jutottak. Az összesen egymillió forint összdíjazású pályázat végső sorrendjéről Fekete Gyula Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető docense, a zsűri elnöke, Gyöngyösi Levente, Erkel-, Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, Zombola Péter zeneszerző, az MR Zenei Együttesek művészeti koordinátora, Pad Zoltán, a Kodály Kórus Debrecen vezető karnagya, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa és Molnár Szabolcs zenetörténész döntenek majd.

A Gárdonyi-emlékév záró rendezvényén a zeneszerzői pályázat művei mellett elhangzik majd Gárdonyi Géza Fel nagy örömre! című karácsonyi éneke az Egri Érseki Fiúkórus előadásában, illetve további részletek a 150 éve született író munkáiból.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.