Megvannak az első berlini versenyfilmek és a zsűri tagjai

kgy

2011. december 19., hétfő 19:03

Indonéz, Fülöp-szigeteki és spanyol mozik már biztos Berlinale-részvevők.

Hivatalosan is megnevezték a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale versenyprogramjában szereplő első három filmet. A Fülöp-szigeteki Brillante Mendoza Kinatay című filmje 2009-ben a legjobb rendezés díját nyerte el, bár a már-már a pornográfiát súroló és közben a horrorfilmekbe hajló jelenetei miatt ez az elismerés nagy botrányt váltott ki. A Captive francia–Fülöp-szigeteki–német–brit koprodukcióban készült, a főszerepet pedig Isabelle Huppert alakítja. Utóbbi személye garancia a Kinataynél ízlésesebb filmre. A spanyol Antonio Chavarrías hat év után készített ismét játékfilmet. Akkor San Sebastianban volt versenyben, a Dictado (Childish Games) című filmjével most előrelépett a berlini meghívással. Fesztivál-előélete Berlinben nincs, ajánlólevele többek között Pusanból és Rotterdamból van az indonéz Edwinnek, aki 33 évesen indulhat most az Arany Medvéért a Kebun binatang (Postcards From The Zoo) német–hongkongi–kínai koprodukcióban készült mozival.

Titkon Oscar-esélyesként is számon tartják a Golden Globe-ról mellőzött Stephen Daldry Rém hangosan és irtó közel (Extremely Loud And Incredibly Close) című filmjét. Az amerikai mozikban január 20-án induló alkotás Tom Hanks-szel és Sandra Bullock-kal indít harcot a könnyzacskóink ellen – igazi hollywoodi giccsfilmnek tűnik. Daldry korábban ezt a Billy Elliottal, Az órákkal és A felolvasóval is elkerülte, talán emiatt van a gyártó stúdiónak némi reménye a legrangosabb díjjelölésekre. Berlinben versenyen kívül lesz látható.

Szintén versenyen kívül indul a kínai Zhang Yimou Jin líng Shí San Chai (The Flowers Of War) alkotása. A rendező korábban a Hőssel és A repülő tőrök klánjával magasra tette a mércét, amit utóbbi filmjeivel nem is tudott megugrani. Most Christian Bale-lel próbál nagyot alkotni. A történet mindenesetre megérdemli a figyelmet, a film ugyanis az 1937-es nankingi mészárlást eleveníti fel.

A Berlinale Special nevű szekcióban bemutatkozik egy indiai–német koprodukció, a Don – The King is Back, amelynek rendezője Farhan Akhtar. Ebbe a programba kapott meghívást Kevin MacDonald brit–amerikai munkája, a Marley című dokumentumfilm, illetve Álex de la Iglesia spanyol rendező filmje, a La chispa de la vida és a kanadai Guy Maddins alkotása, a Keyhole. A Berlinale Special műsorán szerepel továbbá Werner Herzog amerikai dokumentumsorozata, a Death Row is.

Nyilvánosságra hozták a zsűri névsorát is, amelyen rég látott nagy nevek szerepelnek. A zsűrielnök Mike Leigh lesz, a zsűritagok pedig Anton Corbijn, Asghar Farhadi, Charlotte Gainsbourg, Jake Gyllenhaal, François Ozon, Boualem Sansal és Barbara Sukowa. Ha a program fele olyan erős lesz, mint amilyen ez a névsor, ritka jó Berlinale van kilátásban.

A 62. Berlinale február 9-én veszi kezdetét.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.