Megvásárolta a Rábát a magyar állam + Videó

Gabay Balázs

Gabay Balázs

2011. december 14., szerda 15:43

A novemberben tett vételi ajánlat sikeresen zárult, ezzel a magyar állam a Rába Járműipari Holding Nyrt. többségi tulajdonosává vált.

Csaknem 10 millió darab Rába-részvény tulajdonosává válik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MNV Zrt.) vételi ajánlata, és az így létrejövő részvény-átruházási szerződések eredményeként – tájékoztatott a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján a Rába Járműipari Holding Nyrt. szerdán. A Rába azt követően adta közre tájékoztatóját, hogy a nyilvános vételi ajánlat elfogadó időszaka hétfőn lezárult. A vételi ajánlat során a társaság által kibocsátott 9.948.979 darab dematerializált, névre szóló, szavazati jogot biztosító, egyenként 1000 forint névértékű törzsrészvényre tettek elfogadó nyilatkozatot a társaság jelenlegi részvényesei. A közlemény megjegyzi: a részvény-átruházási szerződések a jelenleg még folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárás lezárulta után jöhetnek létre. A vételi ajánlat és az így létrejövő részvény-átruházási szerződések eredményeként az MNV Zrt. a társaságban 9.948.979 darab részvény tulajdonosává válik. Ennek alapján a társaságban összesen 73,84 százalékos tulajdoni hányaddal fog rendelkezni – tájékoztat a Rába Járműipari Holding Nyrt. közleményében. (MTI)

A kormány idén nyáron 13,4 milliárd forintot csoportosított át az állami vagyon növelésére – fogalmazott Fónagy János. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára keddi sajtótájékoztatóján kiemelte, a magyar állam kifejezetten kedvező ajánlatot tett a Rába-részvényekre 2011 őszén. A kormány önálló, erős alapokon nyugvó nemzeti gazdaságot szeretne teremteni. A kabinet célja a valóban felelős vagyongazdálkodás. Az állam egy stratégiai fontosságú iparágban kívánta gyarapítani a nemzeti vagyont, ezért történt meg a fenti tranzakció is, tette hozzá.

A bejelentés előzményeihez tartozik, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) korábban 815 forintos nyilvános vételi ajánlatot tett a Rába törzsrészvényeire. November 8-án a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete (PSZÁF) jóváhagyta az ügyletet. Három nappal később megindult a felvásárlás, mely december 12-ig tartott. A tranzakcióról előzetesen tudni lehetett, csakis akkor lesz érvényes, ha a magyar állam tulajdonhányada 29-ről ötven százalék fölé emelkedik a Rába Járműipari Holding Nyrt.-ben.

2011 első kilenc hónapjában a Rába csoport árbevétele 3,5 százalékos növekedéssel 26,4 milliárd forintra gyarapodott.

Jól járt az állam

Hétfőn eredményesen lezárult a nyilvános vételi ajánlat – jelentette ki Fónagy János. Az állam a megszerzett tulajdonrésszel 16,15-ről 73,8 százalékra növeli tulajdonosi hányadát, ha a versenyjogi téren sem adódik majd probléma. 8,1 milliárd forintos tranzakcióról beszélünk. Az állam jól járt, hiszen egy komoly vállalat került a tulajdonába, fűzte hozzá.

A hazai járműipar komoly szerepet játszik a munkaerőpiac növelésében, a gazdaság megerősítésében. Ez a vétel a magyar emberek érdekeit szolgálta, ebben biztosak lehetünk. A vételi ajánlat lezárását követően az állam megkezdi a tárgyalásokat a Rába vezetőivel. Fónagy János a tranzakció lezárultát követően bővítést helyezett kilátásba a vállalaton belül.

1,8 milliárd adósságkezelésre

A tranzakció a jogszabályoknak megfelelően zárult le hétfőn délután – vette át a szót az MNV Zrt. társasági portfóliójáért felelős főigazgatója. Polacsek Csaba elmondta, a Rába 4,1 százalékos részvénycsomagjával kisebbségi tulajdonos lesz a vállalatban. A teljes vételárból 1,8 milliárd forint, vagyis a részvények 16 százaléka az államháztartáson belül marad, ezt az adósságkezelésre fordíthatja majd az Államadósság Kezelő Központ.

A tranzakció a vegyes tulajdonosi összetétel miatt 3 országban is engedélyköteles, ezért a versenyhatósági jóváhagyás megszerzéséhez az Európai Bizottsághoz kellett fordulni, közölte Polacsek Csaba. Az eljárás a végső döntésig várhatóan 2-4 hónap alatt zajlik majd le.

A főigazgató kérdésre válaszolva megjegyezte, még nem született döntés azzal kapcsolatban, kivezetik-e a tőzsdéről a Rábát.

A szerkesztő ajánlja

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.