Menesztik Doncsev Andrást, az NKA alelnökét?

Ficsor Benedek

Ficsor Benedek

2017. április 12., szerda 19:42, frissítve: szerda 20:37

A Magyar Nemzet információi szerint menesztik posztjáról Doncsev Andrást, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnökét. A leváltás hátterében az NKA Cseh Tamás Programjával kapcsolatos kormányzati kifogások, illetve a Doncsev és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere közti személyes problémák állnak.

Forrásaink szerint a miniszter és az alelnök kapcsolata hosszabb ideje feszültségektől terhes, a személycsere így már régóta a levegőben lógott. Más forrásból úgy értesültünk, a menesztés legfőbb oka az lehet, hogy a feltörekvő könnyűzenészeket, előadókat segítő Cseh Tamás Programban túl sok „liberális” zenekar nyert támogatást. A Cseh Tamás Program 2014-ben, még L. Simon László NKA-alelnöksége idején indult. A cél az volt, hogy a szakmai támogatásokkal felpezsdítsék a könnyűzenei életet. A program az üres adathordozók (például írható CD-k, memóriakártyák, tabletek) után fizetett jogdíjak 25 százalékából gazdálkodik, az indulás óta több mint kétmilliárd forinttal támogatta a magyarországi és a határon túli könnyűzenét.

Kezdetben több neves zenész illette kritikával az új támogatási rendszert, mondván az ő jogdíjaikat dézsmálja meg a rendszer, így a tőlük elvett pénzzel segítik a fiatal muzsikusokat. Mára azonban a helyzet megváltozott, a program eredményeit széles körben elismerik. A működése ugyanakkor évek óta komoly bizonytalanságot okoz a hazai művészeti életben. Mint ismert, az ötös lottó adóbevételeiből gazdálkodó alap drasztikusan csökkentette a folyóiratok támogatását, emiatt számos nagy múltú kulturális lap lehetetlenült el. Az NKA a támogatások elosztását ért kritikákkal párhuzamosan jelentősen veszített az önállóságából, hiszen a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tavaly gyakorlatilag átvette az uralmat a kulturális pénzek odaítélése felett. Idén január 1-jével tovább csorbult az autonómia, hiszen az NKA Igazgatósága az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőbe való beolvadással megszűnt. Ezek a döntések bár elvben nem érintették, mégis jelezték, hogy Doncsev András pozíciója meggyengült.

A menesztéssel kapcsolatban megkerestük az NKA alelnökét, aki lapunknak hangsúlyozta, a kinevezése 2018. május 31-ig érvényes, és nem tervezi, hogy távozik. – Hogy a miniszter fontolóra vette-e a leváltásomat, nem tudom, ez ügyben őt kell megkeresni – tette hozzá. Doncsev kiemelte, az NKA tavalyi átalakítása az ő tisztséget is érintette, hiszen az alapban jelentős befolyást szerző MMA elnökének jóváhagyása is szükséges az alelnöki pozícióhoz. – Fekete Györgytől azonban megkaptam a megerősítést, és a helyzet azóta nem változott – fogalmazott az alelnök. – Természetesen, mint ebben az országban bárki, én is leváltható vagyok. Ha a Cseh Tamás Programmal kapcsolatban bármilyen probléma felmerülhet, az legfeljebb annyi, hogy túl jól működik – fogalmazott Doncsev. – A közpénzből a könnyűzene felvirágoztatására költött támogatások nem magánzsebekbe, hanem a megfelelő zenekarokhoz kerülnek. Ettől pedig az egész könnyűzenei élet felpezsdült. Ha ez probléma, akkor lehet, hogy valóban hibát követtem el.

A felvetésre, hogy a „liberális” zenekarok túlzott támogatása miatt kell távoznia, Doncsev úgy reagált, hogy ez a kategória nem létezik, ilyen kritika tehát nem is érhette. – Egy zenész vagy jó, vagy rossz, egy zenekar pedig vagy minőségi és hiteles, vagy pocsék és hiteltelen, de liberális zenészről, liberális zenekarról még nem hallottam. A támogatásra jogosultak esetében csak a minőség számít, hogy a díjazottak hova adják a szavazatukat, azt nem tudom, és nem is feladatom foglalkozni vele.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Doncsev András leváltásáról megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát is, eddig azonban nem kaptunk választ.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.04.13.

A szerkesztő ajánlja

Tölgyesi Gábor

Meggyógyítani a törött szárnyú lelkeket – interjú Vásáry Tamással

A zongoraművész, karmester Cziffra Györgyről, a zenén túli jótékonysági koncertjéről és a kalandos hangversenyekről.

Lázár Fruzsina

Mennyit ér ma egy emberélet?

Ismeretségen vagy a jó szerencsén múlik az életben maradás, ha valaki gyors egészségügyi ellátásra szorul?

Vég Márton

Maffiamódszerekkel dolgozhattak Tiborcz Istvánék

Az ellenzék szerint az Elios csalásgyanús pályázatai az utolsó szöget jelenthetik az Orbán-rendszer koporsójába.

Szabó Zsolt

Félig üres korsó: egyelőre nem lesz csendes a bulinegyed

Érvénytelen lett a helyi népszavazás a bulinegyedről, az egész VII. kerületben 43 520 ember szavazhatott. Riport.