Mentőcsomag: újabb részletet kap Portugália

PR

2011. december 19., hétfő 22:02

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) jóváhagyta Portugália 78 milliárd eurós EU/IMF-mentőcsomagjának újabb, 2,9 milliárd eurós részletét, amit hamarosan átutal – jelentették be a washingtoni székhelyű intézetben hétfőn.

A múlt hónapban az Európai Unió és az IMF Lisszabonban járt szakértői azt mondták, hogy Portugália sikeresen teljesítette gazdaságának a 78 milliárd eurós EU/IMF-mentőcsomaghoz kapcsolódó, esedékes felülvizsgálatát. Akkor elhangzott, hogy Portugália az államháztartási hiányra és az adósságcsökkentési célokra vonatkozó minden felülvizsgálati feltételnek eleget tett. A portugál gazdaság jövőre várhatóan 4 százalékkal esik vissza, és a munkanélküliség 13,4 százalékos csúcsra emelkedik.

A EU–EKB–IMF trojka képviselőinek novemberi közös nyilatkozata szerint a portugál gazdaság 2013-ban már magára talál, és a 2012-es recessziót követően fokozatosan élénkülni fog. Portugáliának az idén várhatóan sikerül államháztartási hiányát a tervezett 5,9 százalékra leszorítania a tavalyi 9,8 százalékról. A november végén elfogadott jövő évi költségvetés 4,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számol.

Az országban tovább mélyült a recesszió a harmadik negyedévben: a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent a második negyedévhez képest. A második negyedévben még csak 0,1 százalékos volt a csökkenés az előző három hónaphoz viszonyítva. Éves összehasonlításban 1,7 százalékos volt a GDP-csökkenés a harmadik negyedévben, a második negyedévi 1,0 százalékos visszaesés után.

A kormány várakozásai szerint a hazai össztermék az idén 1,9 százalékkal csökken. Portugália az euróövezeti országok közül harmadikként kért és kapott májusban 78 milliárd euró nemzetközi pénzügyi segítséget Görögország és Írország után, cserébe jelentős megszorító intézkedéseket vállalt.

A jövő évre vonatkozó takarékossági csomagban szerepel egyebek között, hogy két évre megvonják a havi 1100 eurónál többet kereső állami alkalmazottak 13. és 14. havi fizetését, 23 százalékra emelik az áfakulcsot több olyan terméknél és szolgáltatásnál, ahol eddig 6 százalék, illetve 13 százalék volt, és bizonyos jövedelmi csoportokban csökkentik az adókedvezményeket. Tíz százalékkal leszorítják az oktatási és egészségügyi kiadásokat, munkanaponként 30 perccel növelik a kötelező munkaidőt, és törölnek bizonyos munkaszüneti napokat.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.