Mesékkel is fel lehet készülni a legrosszabbra

2012. december 1., szombat 10:33, frissítve: vasárnap 16:27

Karitatív kezdeményezésként látott napvilágot A bátorságpróba című kiadvány, amely a daganatos betegeknek nyújt segítő kezet. Az illusztrációkat Bartos Erika készítette.

A Tűzoltó utcai gyermekklinika munkatársai által létrehozott Őrzők Alapítvány feladatának tekinti a klinikán kezelt súlyosan beteg gyerekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítását, a hazai terápiás ellátások fejlesztését, baba–mama szobák, szülői lakások kialakításával és fenntartásával segíti a szülők folyamatos kórházi vagy kórházhoz közeli tartózkodásának lehetőségét, segíti a beteg gyerekek rehabilitációját. A Tűzoltó utcai gyermekklinikán gyógyul minden második daganatos és leukémiás beteg gyermek Magyarországon, az Őrzők Alapítvány orvosi műszerek vásárlásával segíti az itt kezelt gyermekek hatékony gyógyítását.


Hauser Péter gyermekonkológus vezetésével hosszú és sokrétű munka eredményeként legutóbb a daganatos és leukémiás gyerekeknek különleges mesekönyvet készítettek Bartos Erika illusztrációival. A bátorságpróba című kiadvány a kis betegekre váró embert próbáló vizsgálatokra, kezelésekre készíti fel a gyerekeket számukra érthető nyelven és rajzokkal. A könyv ötlete az egyik gyógyult kisgyerek édesanyjától származik, a Semmelweis Egyetem rezidensei írták a könyv szakmai részét, s pszichológusok, nővérek és szülők is segítették a munkát, hogy minél érthetőbben fogalmazzák meg a gyerekeknek, mi vár majd rájuk, mi a betegségük lényege és milyen eszközökkel kell harcolni ellene.

„Rengeteg ember mérhetetlen jó szándéka, munkája, teherbírása rejlik abban, hogy ez a kötet megvalósulhatott. Sokat beszélgettem egy édesanyával, akinek kisgyermekét megtámadta ez a szörnyű kór. Tudta, mire van egy szülőnek szüksége ebben a helyzetben, ő is kereste a fogódzókat. Talán egyetlen könyvemmel sem dolgoztam még ennyit és ilyen szívvel-lélekkel. Számos orvost, szakembert, nővért és civil támogatót ismerhettem meg, akiknek mélyen becsülöm a mindennapi munkáját. Fájdalmas és embert próbáló feladat, amit ezek az orvosok végeznek, épp ezért nagyon sokat jelent nekem, hogy rajzaimmal részt vehettem a kezdeményezésben. A betegséggel küzdő gyerekek számára óriási segítséget jelent, hogy egy olyan mese szereplőivel azonosulhatnak, akik hasonló betegséggel küzdenek, és ezzel ők maguk a mese hősévé válhatnak. Szeretném hinni, hogy sokaknak hoz majd segítséget, kapaszkodót, és erőt nyújt majd a gyógyulás útján” – mondja Bartos Erika.


A bátorságpróba a gyerekek kórházi mindennapjait eleveníti meg úgy, ahogyan a valóságban is történik: bemutatják a különböző beavatkozásokat és kezeléseket a képalkotó vizsgálatoktól kezdve a kemoterápián át a sugárkezelésig. A szakemberek úgy vélik, a mese segítségével feloldható a gyerekekben az ismeretlentől való félelem.

A könyv ugyan kereskedelmi forgalomba nem kerül, de december 12-én délután három órakor a Millenáris Fogadó Csiga Galériájában kiállítás nyílik az anyagából. A december 30-áig látható tárlat, amelynek védnöke Jankovics Marcell, ingyenesen látogatható.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.