Mesterművek kerülhetnek a fa alá

LM

2011. december 15., csütörtök 07:13

Kiemelkedő XIX. és XX. századi magyar festőművészek alkotásait kínálja vasárnapi árverésén a Virág Judit Galéria: a kétszáz tétel között szerepelnek mások mellett Mednyánszky László, Vaszary János, Berény Róbert, Ámos Imre és Aba Novák Vilmos munkái is.

Miután az őszi, becsértékes árverésén a közönség fogadóképes volt az új ármeghatározásra, a Virág Judit Galéria mostani aukcióját is így, a külföldi gyakorlatban bevált szisztéma szerint bonyolítja le. Az egyes tételek értékének becsült alsó és felső határát adják meg a katalógusban, de a tájékoztatás érdekében még a kezdő árat is feltüntetik.

A legmagasabb összegről, 18 millió forintról Vaszary János Pihenő a kertben című vászna indul, a festmény becsértékét 26 és 35 millió forint közé tették. A nagy színfoltokkal és hangsúlyos kontúrokkal komponált, elegáns, franciásan könnyed, dekoratív kerti jelenet az 1935 körüli évekből, Vaszary legjobb korszakából való. A további négy Vaszary-tételben van egy alakok nélküli parkrészlet 6,5 és 8,5 millió közé becsülve, valamint egy harsogóan színes virágcsendélet 14 és 18 milliós becsértékkel.

Berény Róbert

Nem sokkal marad el az ára egy hasonló korú és hasonlóan izgalmas Berény Róbert-csendéletnek. A híres, sokszor reprodukált Macskás csendélet kisméretű változata 26-32 milliós becsérték mellett 15 millió forintról indul. További négy Berény-festményt is eladásra kínálnak: 7,5 millió a kikiáltási ára az Eta olvas című kép, amely a művész feleségét, Breuer Eta csellóművészt ábrázolja meghitt környezetben, lakásuk asztalánál ülve.

Patkó Károly 1930-as, Olasz város című temperáján a monumentális formaképzés expresszív színkezeléssel párosul. A varázslatosan látomásos festmény 14 milliós induló árához 28 milliós felső becsértéket rendeltek.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Aba Novák Vilmos

Aba Novák Vilmos 1933-as, Lacikonyha (Parasztmulatság) című képe 6 millió forintról indul. Aba Nováktól egy 500 ezerre árazott, magával ragadó apácaportré is szerepel a listában, a teljes képfelületet betöltő arc rokona a Nevető címen ismert, hasonlóan csak egy arcot mutató festménynek.

Nyolc alkotást kínálnak Kádár Bélától, ez egyik legszebb köztük az aukció címlapjára került Női akt macskával. Az 1927–28-ra datált, finoman expresszív, szürreális képen a térbeli formák síkká redukálva, modern nagyvárosi környezetbe helyezve jelennek meg. A kép kikiáltási ára ötmillió forint, becsértékét 10 és 15 millió között határozták meg.

Gyűjtői darab Anna Margit korai, 1935-ös temperája, a világos színekkel festett, finoman stilizált, a valóságtól elemelt Pihenő nő 6 millió forintról indul, a művésztől ezenkívül még öt festmény érhető el egymillió forint körüli árakon.

Szerepel a kínálatban 12 Mednyánszky László-kép, több a nemrég bezárt, 121 legszebb Mednyánszky című kiállításról is ismerős. Hat-hat festményt jegyez Iványi Grünwald Béla és Csernus Tibor, Tóth Menyhérttől három mű szerezhető meg. Scheiber Hugó különböző korszakaiból tizenhárom jelentős alkotásra lehet licitálni.

A festmények mellett 13 szecessziós, eozinmázas Zsolnay műtárgyat is eladásra kínálnak a Virág Judit Galéria téli árverésén.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.