„Mi, svábok jó magyarok voltunk”

2016. október 21., péntek 09:35, frissítve: péntek 10:27

Makovecz szellemisége és a Kárpát-medence népi műveltsége a Héttorony Fesztiválon.

Toronymagasan kiemelkedik a világ- és népzenei fesztiválok kínálatából a Makovecz Imre születésnapjához közel, minden év novemberében rendezett Héttorony Fesztivál, amelyen a mester épületei és szellemi hagyatéka köré szerveződve, Makovecz-épületek tereiben szólal meg a muzsika. Az idei programsorozaton 100 művész 6 kiállítása és 16 koncertje, valamint táncház, film, irodalom, fényfestészet is szerepel. Határon innen és túl 11 zengő házban várják az érdeklődőket a Kárpát-medence népi műveltségével, népzenei és világzenei csúcsteljesítményeivel, a kollektív emlékezettel és a kreativitással, a Makovecz szellemiségét idéző, életművét és annak hatásait bemutató kiállításokkal, szakmai beszélgetésekkel.

Hagyomány, hogy a találkozó nem áll meg a jelenlegi országhatáron, hanem az összmagyarsághoz kíván szólni, ezért több határon túli állomás is szerepel a fesztivál programjában.

A november 4-ei nyitónapon Budakalászon a magyarországi németek és bukovinai székelyek kitelepítése lesz a téma a „Mi, svábok jó magyarok voltunk” – Nincstelenül című zenés-táncos előadáson. November 6-án a szlovéniai Lendva az első határon túli állomás, ahol a Cimbaliband és az Első Pesti Rackák szórakoztatják a közönséget.

A sok program közül kiemelkedik a Szabó Dénes karnagy vezette, idén 30 éves Pro Musica Leánykar kolozsvári fellépése, amely a szerbiai ikerpár, a Braca Teofilovici után énekelnek. Hallhatjuk a fesztiválon Kiss Ferenc Leánydicsérő című lemezének bemutatóját, Dresch Mihály vonóstrióját, Lajkó Félix Folk című lemezének anyagát, a Muzsikás pedig Alexander Balanescuval, a világhírű hegedűssel együtt lép színpadra. A zárógála november 20-án lesz, ekkor Szokolay Balázs és Szokolay Dongó Balázs Bartók Béla és Makovecz Imre tiszteletére ad hangversenyt.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.